Back to top

Ελλάδα-Τουρκία: Eπανεκκίνηση διαλόγου αλλά τα «αγκάθια» παραμένουν

24/10/2017 - 16:08

Επί τάπητος τέθηκαν όλα τα διμερή ζητήματα κατά την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά, ωστόσο έγινε φανερό ότι τα σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζουν να υφίστανται.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, h διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο και η πρόσκληση του Προέδρου της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλου, που μετέφερε στον Πρόεδρο της Τουρκίας Tayyip Erdogan ο Νίκος Κοτζιάς ήταν οι πρώτες ανακοινώσεις στην κοινή συνέντευξη τύπου των δύο υπουργών Εξωτερικών (Κοτζιά και Cavusoglu) μετά την συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στην Άγκυρα.

Και το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu, όπως ανακοίνωσε κατά την κοινή συνέντευξη τύπου ο κ. Cavusoglu, διευκρινίζοντας πως συζητήθηκαν τα βήματα που μπορούν να γίνουν. Φυσικά μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα στη συνέντευξη τύπου ο κ. Cavusoglu δήλωσε ότι στο χθεσινό δείπνο συζήτησαν το Κυπριακό. «Μαζί με τον Νίκο Κοτζιά διεξήγαμε διαπραγματεύσεις για 11 μέρες στο Κραν Μοντάνα, αλλά δυστυχώς δεν είχαμε κανένα αποτέλεσμα. Από πλευράς Τουρκίας θέλω να πω ότι τόσο η "ΤΔΒΚ" όσο και η Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της διαδικασίας παίξαμε έναν εποικοδομητικό ρόλο και επιδείξαμε στάση με στόχο τη λύση», ανέφερε και πρόσθεσε: «Στο τέλος ποια βήματα θα κάνουμε - άλλωστε συχνά συναντιόμαστε με τον Νίκο Κοτζιά, κάνουμε και ανεπίσημες συναντήσεις-  τι θα γίνει και τι βήματα θα κάνουμε και πότε. Τελικά μια λύση στο Κυπριακό είναι για όλους ωφέλιμη». Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα περαιτέρω βήματα στο Κυπριακό πρέπει να προετοιμαστούν προσεκτικά.

Απογοήτευση για τη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών

Για την τουρκική πλευρά ευαίσθητο παραμένει το θέμα της έκδοσης των Τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν τους επέστρεψε», κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στην Τουρκία, όπως είπε. Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να μην καταστεί βάση ασύλου για τα μέλη του κινήματος Gulen». Όπως είπε, 995 άτομα έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα από την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου μέχρι σήμερα.

«Έχουμε διαφορές αλλά και θετική ατζέντα», επισήμανε ο Νίκος Κοτζιάς. Τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει με πάθος τη δημοκρατία και εξαρχής τάχθηκε ενάντια στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Αναφερόμενος την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η Ελλάδα θα είναι η πιο κερδισμένη από μια Τουρκία μέλος της ΕΕ. «Το πιστεύουμε και το θέλουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν επί του θέματος διγλωσσία και δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ειλικρινή και πάγια στήριξη στην ενταξιακή πορεία της χώρας του.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στα μειονοτικά. Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για καλύτερη λειτουργία της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και για καλύτερη παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Tούρκος υπουργός λίγο αργότερα επέκρινε τον Νίκο Κοτζιά επειδή αναφέρθηκε σε «μουσουλμανική μειονότητα» και όχι «τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλεί η Τουρκία. «Εμείς δεχόμαστε τον όρο ελληνική μειονότητα, εκείνοι γιατί δεν αποδέχονται τον όρο τουρκική μειονότητα;» διερωτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός, χωρίς ωστόσο να αναφέρει ότι ο όρος «μουσουλμανική» προβλέφθηκε ρητά στη συνθήκη της Λωζάνης. 

Προειδοποιήσεις για τις δηλώσεις Καμμένου

Σε ερώτηση της ΕΡΤ για την ένταση στο Αιγαίο ο Τούρκος υπουργός είπε ότι υπάρχει ομοφωνία πως δεν πρέπει να υπάρχει ένταση και πως για την επίτευξη αυτού το σκοπού πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές συνομιλίες αλλά και ότι πρέπει από αμφότερες τις πλευρές να αποφεύγονται οι προβοκατόρικές δηλώσεις και πράξεις, και συνέχισε: «Σε αυτό το θέμα ιδιαίτερα ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας γνωρίζουμε ότι είναι ο πρόεδρος του μικρού κόμματος της κυβέρνησης, με το οποίο αναγκάστηκαν να συνεργαστούν. Ο Νίκος Κοτζιάς μου λέει συχνά ότι είναι καλός άνθρωπος αλλά αυτό δεν είναι προσωπικό θέμα, είναι θέμα δύο χωρών. Πολύ συχνά βλέπουμε τις προβοκατόρικες δηλώσεις του και πιστεύουμε ότι τα θέματα αυτά πρέπει να λυθούν με διπλωματία και θετική ατζέντα. Σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να γίνουν ατυχήματα».

Το ζήτημα βέβαια είναι ότι η τουρκική πολεμική αεροπορία προχωρά σε καθημερινή σχεδόν βάση σε παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού FIR με αποτέλεσμα ελληνικά και τουρκικά μαχητικά να εμπλέκονται σε σκληρές αερομαχίες ορισμένες φορές. Το γεγονός αυτό είναι που αυξάνει κατακόρυφα το ενδεχόμενο ατυχήματος, ωστόσο η τουρκική πλευρά δεν φαίνεται διατεθειμένη να βάλει φρένο στην προκλητικότητα στο Αιγαίο.