Back to top

Ελλάδα: Η αλλαγή κυβέρνησης αναζωογονεί το χρηματιστήριο

15/08/2019 - 14:07

Τις θετικές προοπτικές της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αποτυπώνει η ΗΒ. Στον επίκεντρο των οικονομικών σχολίων όμως η επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας.

Στην πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Handelsblatt που σημειώνει ότι αν και η αλλαγή κυβέρνησης τονώνει ελληνικές μετοχές, το χρηματιστήριο απέχει παρασάγγας από τα επίπεδα προ κρίσης.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα η εκτίναξη πολλών ελληνικών μετοχών αποδίδεται κυρίως «στην προοπτική μιας εκ βάθρων αλλαγής πολιτικής πορείας στην Αθήνα. Στις πρόωρες εκλογές της 7ης Ιουλίου η συντηρητική-φιλελεύθερη ΝΔ κέρδισε με 158 έδρες επί συνόλου 300 την απόλυτη πλειοψηφία. […] O Μητσοτάκης υπόσχεται μια πιο φιλική προς την οικονομία πολιτική. Με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τον εκσυγχρονισμό της πεπαλαιωμένης δημόσιας διοίκησης, ιδιωτικοποιήσεις και μείωση της φορολογίας θέλει να αναζωογονήσει την οικονομία που συνεχίζει να πλήττεται από τις συνέπειες της κρίσης. Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης ‘μπορεί να αυξήσει τις επενδύσεις και να επισπεύσει την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας», συμπεραίνουν αναλυτές του Οίκου Αξιολόγησης Fitch».

H ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές
H ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές

Όπως σημειώνει η ΗΒ, η ανοδική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου οφείλεται κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Οι τιμές των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που κατά τη διάρκεια της κρίσης απώλεσαν έως και το 99% της χρηματιστηριακής τους αξίας «βιώνουν τους τελευταίους μήνες ένα εντυπωσιακό comeback», γράφει η εφημερίδα, παραπέμποντας και σε δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Σταϊκούρα που χαρακτήρισε τη σταθεροποίηση των τραπεζών ύψιστη προτεραιότητα.

«Η νέα κυβέρνηση εντείνει τους ρυθμούς. Ο Μητσοτάκης θέλει να προωθήσει ιδιωτικοποιήσεις που αναβάλλονταν επί χρόνια, όπως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ή την επέκταση του Λιμένος Πειραιώς. Ήδη τον Ιούλιο το κοινοβούλιο ψήφισε με συνοπτικές διαδικασίες τη μείωση του φόρου ακινήτων. Ένα δεύτερο φορολογικό πακέτο θα ακολουθήσει το Σεπτέμβριο, όπως προανήγγειλε ο Σταϊκούρας μέσω της Handelsblatt. […] Το Δεκέμβριο θα διαφανεί εάν οι πιστωτές ανταποκριθούν στην απαίτηση του έλληνα πρωθυπουργού για χαλάρωση των αυστηρών δημοσιονομικών επιταγών. Μόνον τότε ο Μητσοτάκης θα μπορέσει να υλοποιήσει πλήρως τις προαναγγελθείσες φορολογικές μειώσεις και τις σχεδιαζόμενες δημόσιες επενδύσεις».

«Πύρρειος νίκη» Τραμπ η αποδυνάμωση Γερμανίας-Κίνας;

Η οριακή μείωση του γερμανικού ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους κατά 0,1% σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2019 κυριαρχεί στα οικονομικά σχόλια των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

Η γερμανική Neue Osnabrücker Zeitung: «Ήρθε η ώρα για αλλαγή πλεύσης; Το ενδεχόμενο ‘τεχνικής ύφεσης', δηλαδή της μείωσης των οικονομικών επιδόσεων για δυο συνεχόμενα τρίμηνα, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να επέλθει μακροπρόθεσμη πτώση. Η εσωτερική ζήτηση άλλωστε παραμένει ισχυρή. Δεδομένης της αύξησης των μισθών και της χαμηλής ανεργίας οι περισσότεροι Γερμανοί εξακολουθούν να καταναλώνουν. Τι πρέπει λοιπόν να γίνει; Καθότι η οικονομία είναι σε μεγάλο βαθμό και θέμα ψυχολογίας, καλό θα ήταν η γερμανική κυβέρνηση να επιδείξει ψυχραιμία. Η αδράνεια όμως δεν συνιστά επιλογή. Το κέρδος θα ήταν μεγάλο εάν έκανε απλώς αυτά που οφείλει επενδύοντας σε δρόμους, γέφυρες και κατοικίες. Αυτά έπρεπε άλλωστε να έχουν γίνει προ πολλού».

Το σχόλιο της ιταλικής La Repubblica: «Οι ατμομηχανές του διεθνούς μερκαντιλισμού Κίνα και Γερμανία βιώνουν δυο δίδυμες κρίσεις. Η ανάπτυξη της πρώτης υποχωρεί ενώ η δεύτερη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης. […] Ως ένα βαθμό η κινεζική και γερμανική μιζέρια συνιστούν νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ. Μια πύρρειος νίκη; Από την ημέρα που ανέλαβε, ο αμερικανός Πρόεδρος στηλιτεύει τα υπέρμετρα εμπορικά πλεονάσματα Βερολίνου και Πεκίνου. Οι δασμοί του έπληξαν τους ασυμμόρφωτους. Πιο πολύ βέβαια τα Made in China παρά τα Made in Germany, ωστόσο και τα γερμανικά προϊόντα απειλούνται με νέους δασμούς. Ο αμερικανικός προστατευτισμός είναι μια από τις αιτίες των δίδυμων γερμανοκινεζικών κρίσεων. Δυο οικονομικές δυνάμεις που είναι συνηθισμένες στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην αμερικανική αγορά γίνονται φτωχότερες, επειδή οι πύλες πρόσβασης κλείνουν όλο και περισσότερο».

Deutsce Welle/Κώστας Συμεωνίδης