Back to top

Ε.Ε.: Προειδοποιήσεις σε Ιταλία από Μοσκοβισί και Έτινγκερ για το δημόσιο χρέος

31/08/2018 - 11:33

«Είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να ελέγξει το δημόσιο χρέος της και η Ε.Ε. αναμένει να καταβάλει "σημαντικές προσπάθειες" στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της», δήλωσε ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί, ενώ προειδοποιήσεις προς τη Ρώμη για το υψηλό δημόσιο χρέος της απηύθυνε ο επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Γκίντερ Έτινγκερ.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, στην οποία συμμετέχει το λαϊκιστικό Κίνημα 5 Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, θα παρουσιάσει τους νέους στόχους της για τα δημοσιονομικά και το ΑΕΠ της χώρας τον Σεπτέμβριο και θα θέσει τον προϋπολογισμό του 2019 προς έγκριση από το κοινοβούλιο στα τέλη Οκτωβρίου. Στη συνέχεια αυτός θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μιλώντας στην ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, ο κ. Μοσκοβισί δεν διευκρίνισε τι εννοεί όταν λέει «σημαντικές προσπάθειες», αν και εξήγησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να μειώσει την αναλογία του δημοσιονομικού της ελλείμματος προς το ΑΕΠ της κατά 0,6% στον προϋπολογισμό του 2019.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος παραδέχθηκε εξάλλου ότι οι επικείμενες διαπραγματεύσεις με τη Ρώμη ενδέχεται να είναι δύσκολες και πρόσθεσε ότι «δεν μπορώ να αποκλείσω εντελώς» το ενδεχόμενο να υπάρχουν πολιτικοί στην Ιταλία που είναι διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τον Προϋπολογισμό Γκίντερ Έτινγκερ προειδοποίησε την Ιταλία για το υψηλό δημόσιο χρέος της, το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ε.Ε, υποστηρίζοντας ότι η εμπιστοσύνη των αγορών ενδέχεται να διαβρωθεί, αν η Ευρώπη αυξήσει το χρέος της.

«Πρέπει να προσέξουμε να μην αυξηθεί πολύ το επίπεδο του χρέους της Ευρώπης, δεν μπορούμε να συσσωρεύουμε παράλογα νέα χρέη», επεσήμανε ο Έτινγκερ μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Ο Γερμανός επίτροπος εξήγησε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την απειλή της Ιταλίας να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., αν οι χώρες μέλη δεν δεχθούν να μοιραστούν το βάρος των νέων αφίξεων μεταναστών. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ιταλία, ως μέλος της ΕΕ, είναι υποχρεωμένη να καταβάλει τα χρήματα που της αναλογούν, καθώς επωφελείται από τις επιδοτήσεις.