Back to top

DW: Ένας Τουρκοκύπριος υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο

08/05/2019 - 12:16

«Για 45 χρόνια η Κύπρος συνεχίζει να είναι διαιρεμένη μετά την τουρκική εισβολή. Οι Ευρωεκλογές ωστόσο θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην προσέγγιση των δυο πλευρών. Ένας κοινός υποψήφιος ίσως το επιτύχει» αναφέρει η Deutsche Welle στην ελληνική της έκδοση.

Γράφει η Deutsche Welle:

Πουθενά στην Κύπρο η διένεξη μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Eλληνοκυπρίων δεν είναι τόσο εμφανής όσο στην Αμμόχωστο και τα Βαρώσια. Μια πόλη - φάντασμα με εγκαταλελειμμένα σπίτια, ξενοδοχεία, κινηματογράφους, τράπεζες και περίπου 3.000 μικρά μαγαζιά. Λίγο πιο μακριά και μέσα στο παλιό τείχος της Αμμοχώστου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 40 νεαροί Τουρκοκύπριοι. Οι φοιτητές δεν έχουν παρά ένα θέμα: τις Ευρωεκλογές.

Ο λόγος είναι η συνάντησή τους με τον Νιγιαζί Κιζιλγιουρέλ, τον πρώτο Τουρκοκύπριο υποψήφιο για τις Ευρωεκλογές, ο οποίος έχει πολλές πιθανότητες να εκλεγεί. Ως Τουρκοκύπριος έχει θέσει υποψηφιότητα με το ΑΚΕΛ, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο. Ως ο μοναδικός Τουρκοκύπριος υποψήφιος ταξιδεύει σε ολόκληρο το νησί: «Για μένα είναι η μόνη ευκαιρία να φέρω κοντά τις δυο πλευρές. Πάντα είχα δοσοληψίες και με τις δυο πλευρές» λέει ο 60χρονος καθηγητής, συγγραφέας, σκηνοθέτης και τώρα πολιτικός. Στις τελευταίες Ευρωεκλογές ψήφισαν λιγότεροι από 2.500 άνθρωποι. «Δεν ήξερα καν ότι είχα το δικαίωμα να ψηφίσω και δεν γνώριζα τους υποψηφίους. Ήταν πάντα οι άνθρωποι από την άλλη πλευρά» λέει η φοιτήτρια βιολογίας Σεϊχούν Ιπεκτσίογλου.

Το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου μπορεί να αναγνωρίζεται μόνο από την Άγκυρα, ωστόσο εκεί ζουν 100.000 Τουρκοκύπριοι με ευρωπαϊκό διαβατήριο, και ως εκ τούτου έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν.

Μάλιστα η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση έχει προβλέψει 50 εκλογικά τμήματα κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, στην οποία ακόμα σταθμεύουν περίπου 1.000 κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών.

Επικρίσεις και προκαταλήψεις

Τα σύνορα μεταξύ των δυο πλευρών άνοιξαν μόλις το 2003. Ωστόσο, ως γνωστόν, υπάρχουν δυο νομίσματα, δυο δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δύο γλώσσες. Σύμφωνα πάντως με δημοσκοπήσεις, πάνω από το 50% των κατοίκων επιθυμεί ένα ενωμένο νησί.

Η νεαρή Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος Έσρα Αϊγκίν ελπίζει πως με την υποψηφιότητα του Νιγιαζί Κιζιλγιουρέλ μπορεί κάτι να αλλάξει. «Οι άνθρωποι εδώ πιστεύουν ότι ένας Τουρκοκύπριος ποτέ δεν θα μπορούσε να εκπροσωπήσει έναν Ελληνοκύπριο ή ότι μια ιδέα που είναι καλή για το βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι άσχημη για το νότιο τμήμα. Ο Νιγιαζί όμως σπάει όλα αυτά τα ταμπού. Ακόμα και εάν δεν εκλεγεί, θα γράψει ιστορία» λέει η νεαρή δημοσιογράφος.

Υπάρχουν όμως και επικρίσεις, επειδή ο Τουρκοκύπριος πολιτικός βάζει υποψηφιότητα με ένα ελληνοκυπριακό κόμμα. Πολλοί στο βόρειο τμήμα υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορεί να εκπροσωπήσει πραγματικά τα συμφέροντά τους.

Ο ίδιος όμως απαντά πως «όποιος ψηφίζει εμένα, ψηφίζει μια ιδέα. Κάθε ψήφος για μένα δεν είναι μια ψήφος για κάποιον που θέλει να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά μια ψήφος για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και μια κοινή ζωή». Για τον Νιγιαζί Κιζιλγιουρέλ σημαίνει και ένα βήμα για μια ισότιμη συμμετοχή. Στην πράξη, όπως λέει, αυτό σημαίνει πως εάν εκλεγεί, θα μιλάει τουρκικά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Πηγή: Deutsche Welle