Back to top

Το διπλό μήνυμα Αμερικανού αξιωματούχου προς Σκόπια και επενδυτές για τη Συμφωνία των Πρεσπών

28/02/2019 - 09:00

Ως το πιο σημαντικό διπλωματικό επίτευγμα στην περιοχή από τη Συμφωνία του Ντέιτον χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ. Από την Αθήνα, όπου βρέθηκε για επαφές εργασίας, ο Πάλμερ έστειλε ισχυρό μήνυμα αφενός στους διεθνείς επενδυτές, ότι με τη Συμφωνία η Ελλάδα καθίσταται ο πιο ελκυστικός επενδυτικός προορισμός στα Δυτικά Βαλκάνια, αφετέρου και στα Σκόπια, πως η υλοποίηση της Συμφωνίας είναι το «κλειδί» για την ευρωπαϊκή της πορεία.

Σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων στην Αθήνα χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών αξιοσημείωτο διπλωματικό επίτευγμα ενώ, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη σημασία της Συμφωνίας στην προσέλκυση επενδύσεων, εκτίμησε πώς θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές και θα δημιουργήσει ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις και ιδιαίτερα σε αυτές που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ως σημείο εισόδου στα Δυτικά Βαλκάνια. «Για ένα διεθνή επενδυτή με πολλά χρήματα που ψάχνει ένα μέρος να επενδύσει τα λεφτά και θέλει να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της βαλκανικής αγοράς, το πιο ελκυστικό μέρος θα είναι η Θεσσαλονίκη» ανέφερε χαρακτηριστικά και μιλώντας ελληνικά χαρακτήρισε τη Θεσσαλονίκη «πρωτεύουσα των Βαλκανίων». «Δεν υπάρχει τίποτα που να αρέσει περισσότερο στους επιχειρηματίες από την προβλεψιμότητα. Και η Συμφωνία των Πρεσπών θα προσφέρει προβλεψιμότητα και ασφάλεια» υπογράμμισε. Κατέστησε σαφές πως αυτό θα γίνει περισσότερο ορατό όταν η πΓΔΜ ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και αρχίσει να εναρμονίζει τις πρακτικές και τα πρότυπα της με αυτά της ΕΕ και τόνισε πως πρέπει να γίνουν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του κράτους δικαίου.

Ακόμα απευθύνθηκε στις ελληνικές επιχειρήσεις, λέγοντας πως ανοίγει ευκαιρίες γι' αυτές και ιδιαίτερα για εκείνους που δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, ως σημείο εισόδου στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο Πάλμερ τόνισε την ανάγκη οι ηγεσίες στην Αθήνα και τα Σκόπια να εργαστούν από κοινού για να βρουν τρόπους, να αντιμετωπίσουν και να επιλύσουν αποτελεσματικά τα όποια σημεία τριβής μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και να είναι επικεντρωμένες στη μεγάλη εικόνα, στην ενίσχυση και την εμβάθυνση των σχέσεων τους και στον ευρωπαϊκό δρόμο της πΓΔΜ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στη σημασία του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Δεκέμβριο από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και τον Έλληνα ομόλογό του Γιώργο Κατρούγκαλο. Κατά την έναρξή του Στρατηγικού Διαλόγου τον Δεκέμβριο στην Ουάσιγκτον οι δύο χώρες επαναβεβαίωσαν τη δύναμη της σχέσης τους και τον βαθμό που οι απόψεις τους για την ευρύτερη περιοχή συμπίπτουν και επικαλύπτονται, αλλά και τους τομείς που μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται περαιτέρω για την εμβάθυνση και την ενδυνάμωση της σχέσης τους, τόνισε ο κ. Πάλμερ. Εξέφρασε μάλιστα την προσμονή της αμερικανικής πλευράς για την πραγματοποίηση της επόμενης συνάντησης και για τη συνέχιση της συζήτησης μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς επίσης και σε χαμηλότερο επίπεδο με εμπειρογνώμονες. «Ψάχνουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε για να προωθήσουμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Ελλάδας μαζί και συλλογικά» ανέφερε αποτυπώνοντας τη βούληση της αμερικανικής πλευράς.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας θα είναι ίδιες με αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο Μάθιου Πάλμερ είπε πως οι σχέσεις είναι μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ και όχι μεταξύ των κυβερνήσεων. Τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ισχυρές, υγιείς, δυναμικές και θετικές ενώ χαρακτήρισε εμβληματική για τη θετική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων την περσινή ΔΕΘ κατά την οποία οι ΗΠΑ ήταν τιμώμενη χώρα.

Αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ για επίλυση υπό τον ΟΗΕ στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επίσης, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ και στις συνομιλίες που διεξάγει και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για τη διεξαγωγή ενός νέου γύρου συνομιλιών στο άμεσο μέλλον. Ειδικότερα, για τη διευθέτηση του Κυπριακού, είπε πως είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Ειδική μνεία έκανε ο Μάθιου Πάλμερ για τα ενεργειακά, διατυπώνοντας την ελπίδα ότι η ανακάλυψη των ενεργειακών κοιτασμάτων από την Κύπρο θα προχωρήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να ενθαρρυνθούν όσοι εργάζονται για λύση. Εν τω μεταξύ, προσέθεσε, οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν όλους τους εμπλεκόμενους να συμπεριφέρονται συγκρατημένα και υπεύθυνα και να αποφεύγουν οτιδήποτε είναι προκλητικό.