Back to top

Δίνουν τον πάστορα Μπράνσον στις 12 Οκτωβρίου και παίρνουν πλούσια... «δώρα» !

27/09/2018 - 08:45

Φαίνεται πως η 12η Οκτωβρίου θα είναι η κρίσιμη ημέρα αποκατάστασης ή μη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων καθώς τότε όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν θα αποφασίσει (λέμε τώρα) η τουρκική Δικαιοσύνη για την τύχη του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον.

To πρόβλημα όμως δεν είναι ο Μπράνσον αλλά το τι έπεται στην συνέχεια για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Οι Αμερικανοί έχουν «εκπαιδευτεί» από τους Τούρκους, στην ουσία ποτέ δεν μπόρεσε η αγγλοσαξωνική λογική τους να καταλάβει με ποιους έχουν να κάνουν.

Μόλις πάρουν τον πάστορα (αν τελικά τον πάρουν) θα αρχίσουν άμεσα να «χαϊδεύουν» τα τουρκικά αυτιά δίνοντάς τους ότι ζητήσουν, π.χ Κύπρο, Θράκη και ότι άλλο χρειαστεί.

Με το παρόν πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα, αυτό δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, η Ελλάδα πλέον δεν χρειάζεται ούτε καν να πιεστεί για να παραδώσει κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό φάνηκε με την ιστορία του Σκοπιανού όπου ένα μικρό και αδύναμο κρατίδιο πήρε τα πάντα άνετα και εύκολα με την βοήθεια του «Big Uncle Sam»

Η συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, (η τρίτη μέσα σε διάστημα 10 μηνών (τον Δεκέμβριο στην Αθήνα 2017, στο ΝΑΤΟ τον Ιούλιο 2018, Νέα Υόρκη Σεπτέμβριο 2018), πραγματοποιήθηκε μέσα σε ασφυκτικό στρατιωτικό τουρκικό κλοιό στο Αιγαίο και στην Κύπρο, με 18 δεσμευμένες περιοχές από το Β. Αιγαίο μέχρι και τα όρια της ΑΟΖ της Αιγύπτου.

Δι’ αυτού του τρόπου η Άγκυρα δείχνει στην πράξη ότι τον στόχο της να θέσει σε συνολική διαπραγμάτευση τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει επί δεκαετίες στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Η 60λεπτη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στη Νέα Υόρκη, φυσικά  δεν άφησε περιθώρια στους Τσίπρα και Ερντογάν «να εμβαθύνουν» περισσότερο σε συζητήσεις για την συνολική κατάσταση. Το μόνο που έγινε «χειροπιαστά» γνωστό από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης, είναι η πρόσκληση επίσκεψης εργασίας του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη το προσεχές διάστημα, ίσως και πριν το τέλος Νοεμβρίου.

Με άλλα λόγια ανακοινώθηκε δια της πλαγίας οδού η έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς ατζέντα και εφ όλης της ύλης ύστερα από όσα συμφωνήθηκαν κατ’ αρχήν στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας στην Σμύρνη, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της ΔΕΘ.

Η «υποσχετική» για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου είχε δοθεί από τον κ Τσίπρα στον κ Ερντογάν κατά την συνάντηση τους τον περασμένο Ιούλιο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Στη συνάντηση του Ιουλίου, όλες οι διπλωματικές πληροφορίες συμφωνούν ότι ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον κ. Ερντογάν μικρή πίστωση χρόνου, για την έναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη Ελλάδα (έξοδος από το Μνημόνιο κλπ.) και συμφώνησε οι δύο πλευρές να δουν το θέμα αργότερα, με βάση τις Συνθήκες και τη διεθνή νομιμότητα.

Επομένως, το «πλήρωμα του χρόνου «έχει έρθει και η πρόσκληση προχθές για επίσημη επίσκεψη εργασίας του Αλέξη Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη το προσεχές διάστημα, στην ουσία προαναγγέλλει την (προσυμφωνημένη) έναρξη διμερών διαπραγματεύσεων Αθήνας - Άγκυρας.

Η ημερομηνία αυτή στις 12 Οκτωβρίου λοιπόν, είναι  καταλυτική διότι ο Ν.Τραμπ έχει να αντιμετωπίσει τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου οι οποίες θα κρίνουν κατά πολύ εάν το προτεσταντικό εκλογικό του σώμα θα είναι ευχαριστημένο με την διακυβέρνησή του μέχρι τώρα.

Εάν πάρει τον πάστορα πίσω, τότε θα ξεκινήσουν οι πιέσεις και για το Κυπριακό. Δούναι και λαβείν με την Ελλάδα να παίρνει.... τι;

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται για την ετήσια γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ερντογάν τόνισε ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τον Άντριου Μπράνσον θα ληφθεί από το δικαστήριο

“Πρόκειται για δικαστικό ζήτημα. Ο Μπράνσον κρατείται για τρομοκρατικές επιθέσεις… Στις 12 Οκτωβρίου θα υπάρξει μία ακόμα ακρόαση και δεν ξέρουμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο, και οι πολιτικοί δεν έχουν λόγο στην ετυμηγορία”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Reuters.

Αν βρεθεί ένοχος, ο Μπράνσον αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 35 ετών. Ο ίδιος ωστόσο αρνείται τις κατηγορίες.

“Ως πρόεδρος δεν έχω το δικαίωμα να διατάξω την απελευθέρωσή του. Το δικαστικό μας σύστημα είναι ανεξάρτητο. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το δικαστήριο”, πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Συνεπώς μέχρι τις 12 Οκτωβρίου πολλά έχουν να γίνουν παρασκηνιακά μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Φυσικά όλοι γνωρίζουν πως λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στην Τουρκία (ίσως και σε πολλές άλλες χώρες που περηφανεύονται για την «δημοκρατία» τους) αλλά αυτό που έχει σημασία στην ζωή, είναι τι φαίνεται και όχι τι είναι.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν θέλει να φαίνεται ότι η τουρκική Δικαοσύνη είναι υπό έλεγχο για αυτό και έχει φροντίσει εκ των προτέρων για την μεγάλη «στροφή» που θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα κάνει.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην Αθήνα η παρασκηνιακή «υπόγεια» διαπραγμάτευση μετάξυ ΗΠΑ-Τουρκίας για τον Αμερικανό πάστορα Μπράνσον που δείχνει πως οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία σοβαρής εξομάλυνσης.

Πριν μερικές ημέρες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος από τις τουρκικές Αρχές κάτι που θα αποτελέσει μεγάλη νίκη για το Ν.Τραμπ ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου και θα μπορεί να παρουσιάσει στους Προτεστάντες ψηφοφόρους του αυτή την σημαντική εξέλιξη.

Το ότι ο πάστορας τείνει προς απελευθέρωση φαίνεται από το γεγονός ότι ο εισαγγελέας που συνέταξε  το  κατηγορητήριο κατά του Μπράνσον απομακρύνθηκε από την υπόθεση και ειδικότερα μετατέθηκε από το γραφείο για την τρομοκρατία σε υποθέσεις εγκλημάτων του κυβερνοχώρου.

Τι σημαίνει αυτό; Πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν μπορεί να απελευθερώσει τον πάστορα χωρίς να κατηγορηθεί ότι παρεμβαίνει στην Δικαιοσύνη καθώς θα πρόκειται για ενέργεια ενός άλλου εισαγγελέα που θα «βλέπει» τα πράγματα διαφορετικά.

Ο Τούρκος εισαγγελέας Berkant Karakay ήταν υπεύθυνος για την προετοιμασία του κατηγορητηρίου του Μπράνσον,με βάση το οποίο φέρεται πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία και σοβαρές καταγγελίες την μακρά κράτηση του Αμερικανού πάστορα.  

Οι ΗΠΑ το απέρριπταν όπως ήταν φυσικό.

Ο Μπράνσον συνελήφθη τον Οκτώβριο του 2016 ως συνδεόμενος με το Τάγμα Γκιουλέν, το οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν θεωρεί υπεύθυνο  για πραξικόπημα του Ιουλίου του 2-16.

Ο Αμερικανός πάστορας, είναι κάτοικος Σμύρνης για πάνω από 20 χρόνια και κατηγορήθηκε ότι διεξήγαγε κατασκοπεία τόσο για το Τάγμα Γκιουλέν όσο και για το παράνομο στην Τουρκία  Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) υπό την κάλυψη της ιεραποστολικής εργασίας. 

Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει SMS που έστειλε ο Brunson ως αποδεικτικό στοιχείο ότι υποστήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος και εικόνες του πάστορα  με άτομα που φέρουν τα χρώματα της κουρδικής σημαίας. 

Οι Αμερικανοί επέκριναν σκληρά το κατηγορητήριο, το οποίο λένε ότι βασίζεται κυρίως σε μυστικά έγγραφα και ανώνυμους μάρτυρες και σε δεκάδες σελίδες θεωριών συνωμοσίας. 

Σύμφωνα με αυτό ο Μπράνσον βοήθησε να σχεδιαστούν τα επεισόδια τον Ιούνιο του 2013 μετά από μια μικρή διαδήλωση περιβαλλοντικών οργανώσεων για το Gezi Park στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης και κατέληξε ουσιαστικά σε εξέγερση.

Τώρα όμως που ο εισαγγελέας απομακρύνθηκε και με βάση τις δηλώσεις Πομπέο αναμένεται απελευθέρωση και εξομάλυνση των σχέσεων.

Μην ξεχνάμε ότι και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν ανταλλάγματα στην Τουρκία.

Οι Τούρκοι θέλουν πάρα πολύ την απελευθέρωση του εκτελεστικού διευθυντή της Halkbank, Μεχμέτ Χακάν Αττίλα, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν. Επίσης απαιτήθηκε να τερματιστεί άμεσα η έρευνα των αμερικανικών αρχών για το τουρκικό τραπεζικό σύστημα, κάτι που οι Αμερικανοί αξιωματούχοι απέρριψαν, δεχόμενοι όμως την αποστολή του Αττίλα στην Τουρκία για να εκτίσει εκεί την 32μηνη ποινή του. 

Δηλαδή δέχονται την απελευθέρωσή του

Σημειώνεται ότι η κράτηση του Μπράνσον στην Τουρκία, με την κατηγορία της τρομοκρατίας, έχει οδηγήσει στη ραγδαία επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον. Με αφορμή την υπόθεση, μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ενέκρινε τον διπλασιασμό των δασμών για τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία, με την Άγκυρα να απαντά επιβάλλοντας αυξημένους δασμούς για τις εισαγωγές αυτοκινήτων, αλκοόλ και καπνού από τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, μιλώντας από τη Νέα Υόρκη, επιχείρησε να αποσυνδέσει την υπόθεση Μπράνσον από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία.

“H υπόθεση Μπράνσον δεν σχετίζεται με την τουρκική οικονομία. Οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις έχουν διογκωθεί περισσότερο από ό,τι είναι απαραίτητο και η Τουρκία θα ξεπεράσει αυτές τις προκλήσεις με τις δικές της δυνάμεις”, σημείωσε ο Ερντογάν.