Back to top

"Δημοκρατία του Βαρδάρη" και "Δημοκρατία της Μακεδονίας"μπήκαν στο τραπέζι την στιγμή που στα Σκόπια οι κουμανταδόροι βάζουν εμπόδια. Μακρύς ο δρόμος για το όνομα

22/01/2018 - 09:36

Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών την Τετάρτη ή την Πέμπτη στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ, θεωρείται πλέον ως εξαιρετικά πιθανή αν και διπλωματικές πληροφορίες θέλουν την συνάντηση αυτή να έχει κλειδώσει.

θέμα iellada
Στις αρχές μάλιστα Φεβρουαρίου σε πολιτικό επίπεδο πια οι συζητήσεις θα συνεχιστούν από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ αν και οι συζητήσεις σε επίπεδο διαπραγματευτών έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους.
Πάντως στις επαφές που είχε ο κ. Τσίπρας την Πέμπτη,και με τον κ. Κοτζιά και με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κ. Ιερώνυμο, αναφέρθηκαν πολλές λεπτομέριες των συνομιλιών και και με βάση τα όσα έχουν μπει στο τραπέζι των συνομιλιών. Η Ελλάδα αφήνει να διαρρεύσει ότι θα προτείνει το όνομα «Δημοκρατία του Βαρδάρη», ενώ η ΠΓΔΜ το «Νέα Μακεδονία». Οι δύο πάντως αυτές προτάσεις θα καταλήξουν σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και σύμφωνα με πληροφορίες σίγουρα αυτός ο προσδιορισμός ο οποίος οδηγείται κυρίως από την FYROM θα είναι βασισμένος σε αλυτρωτικές διεκδικήσεις του προηγούμενου πρωθυπουργού Γκρούεφσκι με άλλο περιτύλιγμα βεβαίως που δεν θα θυμίζει το εθνικιστικό πακέτο που ξέραμε ως τώρα.
Επίσημα πάντως οι Σκοπιανοί , αποδέχονται να αφαιρέσουν από το σύνταγμα της ΠΓΔΜ,την επίσημη αλυτρωτική διεκδίκηση, έστω και επιφανιακά, κα΄τι που τους δυσκολεύει τρομερά μιας και η αλβανική παρουσία στην κυβέρνηση είναι τελείως αντίθετη και τους δυσκολεύει αφάνταστα.
Η διαπραγμάτευση πάντως βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και οι τεχνικές λεπτομέριες χρειάζονται φοβερή μαεστρία από τους διαπραγματευτές που φαίνεται ότι δεν υπάρχει.
Πάντως οι πιθανότητες να οδηγηθούν και οι δύο κατευθύνσεις, στην επιτυχία ή την αποτυχία κατάληξης των διαπραγματεύσεων δηλαδή σε συμβιβασμό ή συμφωνία είναι μισές μισές.
Στα Σκόπια όμως τα πράγματα είναι ακόμη δυσκολότερα διότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν υποσχεθεί ότι η απόφαση η τελική θα εγκριθεί μέσω δημοψηφίσματος. Και ο κ. Ζάεφ και ο κ. Ντιμιτρόφ έχουν υπερθεματίσει γι αυτό τα τελευταία 24ωρα.
Πάντως οι δηλώσεις του γ.γ. ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος από τα Σκόπια επισήμανε ότι «δεν υπάρχει “Σχέδιο Β”», έχουν αναστατώσει τα κόμματα στα Σκόπια αφού τόνισε ότι η Συμμαχία λειτουργέι βάσει και μόνξο συνομιλιών.

Είναι γεγονός ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, αρχικά του προέδρου της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ και έπειτα του διαπραγματευτή της χώρας στον ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόφσκι (άκρως εθνικιστικών προσώπων), έκαναν σαφές ότι θα υπάρξει μεγάλη δυσκολία για το ονοματολογικό στα Σκόπια.