Back to top

Δημιουργούν τετελεσμένα στην Αμμόχωστο

17/02/2020 - 10:01

Η εκδήλωση εντός της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου δεν ήταν απλώς ένα προεκλογικό σόου που διοργάνωσε η Τουρκία, προκειμένου να στηρίξει την τουρκοκυπριακή δεξιά στις «εκλογές» του ερχόμενου Απρίλη. Πρόθεση της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην Αμμόχωστο, εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει τη θέση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η τουρκική πλευρά, σύμφωνα και με τα όσα λέχθηκαν το περασμένο Σάββατο, θέλει σε πρώτη φάση να ετοιμάσει ένα «νομικό περιτύλιγμα» μέσα στο οποίο θα επιδιώξει στη συνέχεια να στηρίξει τις ενέργειές της στην Αμμόχωστο. Γι’ αυτό το λόγο βγάζει μπροστά το γνωστό επιχείρημα ότι η πλειοψηφία των περιουσιών στην κλειστή περιοχή των Βαρωσίων ανήκουν στο ΕΒΚΑΦ. Μέσα από αυτή τη θέση θα επιδιώξει να υπεραμυνθεί των όποιων σχετικών εξελίξεων σε νομικό επίπεδο.

Κινήσεις θα πρέπει να αναμένονται και σε πολιτικό επίπεδο. Δεν ήταν τυχαία η θέση πως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας «δεν λένε ότι το Βαρώσι πρέπει να μείνει κλειστό».

Φουάτ Οκτάι και Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ στις ομιλίες τους υποστήριξαν ότι το Βαρώσι είναι έδαφος του ψευδοκράτους και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι, προσθέτοντας ότι η περίκλειστη πόλη είναι περιουσία βακούφικων. Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε ότι η μελέτη των αρχείων της οθωμανικής αυτοκρατορίας προς αυτή την κατεύθυνση ολοκληρώνονται και θα τους ενισχύσει τα νομικά δικαιώματα, υποστηρίζοντας ότι τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ δεν λένε «ότι το Βαρώσι πρέπει να μείνει κλειστό. Στην Κύπρο δεν έγινε κανένα βήμα που δεν ήταν νόμιμο. Και ούτε θα γίνει. Να μην ανησυχεί κανείς γι’ αυτό».

Δεν πρόκειται να «κάνουν άδικα κουπί στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε για το Κυπριακό ο Τούρκος Αντιπρόεδρος λέγοντας ότι αυτή η συζήτηση για το Βαρώσι είναι συνέχεια εκείνης που είχε γίνει πριν από λίγο καιρό στην Άγκυρα.

Μετά από μισό αιώνα πρώτη φορά πραγματοποιείται στα κλειστά Βαρώσια μια τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου, πιστεύω από καρδιάς ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά, αυτή η παραδεισένια ακτογραμμή βρίσκεται υπό τη «διοίκηση της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, ο κ. Οκτάι. «Ούτε από νομικής, ούτε από πολιτικής, ούτε και από οικονομικής άποψης μπορεί να γίνει αποδεκτό να παραμείνει κλειστή. Οι διεργασίες για το άνοιγμα των Βαρωσίων είναι μια απόδειξη ότι το καθεστώς των Τ/κ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το άνοιγμα δεν είναι κούφια λόγια. Είναι μια σκληρή προσπάθεια για να αρθούν οι πιέσεις και η καταπίεση που εφαρμόζεται στην Κύπρο ενάντια στους Τ/κ».

Η λύση που θα βρεθεί στο Βαρώσι, είπε, δεν θα ωφελήσει μόνο τους Τ/κ αλλά και τους Ε/κ, λέγοντας ότι κανείς δεν ωφελείται από τη σημερινή κατάσταση. Όπως έχει σταματήσει ο χρόνος για τα Βαρώσια σταμάτησε και για τους Τ/κ στο Κυπριακό, πρόσθεσε ο Φουάτ Οκτάι, κάνοντας λόγο σε άδικους περιορισμούς και «απομόνωση» και πως η Τουρκία δεν έχει κρυφή ατζέντα παρά μόνο στόχο να μην υποχρεωθούν να ξεχαστούν τα νόμιμα δικαιώματα των Τ/κ και το στάτους των Βαρωσίων.

«Πλέον δεν θα τραβάμε κουπί στις διαπραγματεύσεις χωρίς λόγο. Δεν μπορούμε να το κάνουμε. Το τέλος μιας διαδικασίας χωρίς μια προσυμφωνία που θα περιλαμβάνει την πολιτική ισότητα, θα είναι η μη λύση». Ο κ. Οκτάι επανέλαβε ότι η πρόταση της τ/κ πλευράς για συνεργασία στο θέμα του φυσικού αερίου που έγινε πέρυσι, εξακολουθεί να ισχύει.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι πλέον πρέπει να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και άλλες εναλλακτικές πέραν της ομοσπονδιακής λύσης.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε πως η λέξη κλειστά, θα φύγει από τα Βαρώσια.

Ο τ/κ Τύπος

Πρωτοσέλιδα και ως κύριο θέμα ο τ/κ Τύπος κάλυψε τη συζήτηση για το Βαρώσι που έγινε εντός της περίκλειστης πόλης.

Η «Αφρίκα» έχει τίτλο «Οι εισβολείς στα Βαρώσια» και έχει κύρια φωτογραφία μια Ε/κ γυναίκα που μετείχε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο της περίκλειστης πόλης που έγινε χτες από τ/κ οργανώσεις και κινήματα, κρατώντας ένα λευκό μικρό πανό που γράφει στα αγγλικά «Εδώ είναι στο σπίτι μου, αφήστε με να μπω».

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Στόχος μας να αποκτήσουν ζωή τα Βαρώσια» έχει στο πρωτοσέλιδο την οικογενειακή φωτογραφία που βγήκαν οι παρευρισκόμενοι με τους ομιλητές στη συζήτηση χθες εντός της περίκλειστης πόλης και προβάλλει τις δηλώσεις των Φουάτ Οκτάκι και Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ.

Η «Χαβαντίς» έχει τίτλο «Βαρώσια Show παραμονές των εκλογών» και γράφει ότι η «πρωτοβουλία για τα Βαρώσια», μπήκε ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας με τη στήριξη της Τουρκίας.

Η «Κίπρις» με τίτλο «Τα Βαρώσια είναι έδαφος της ΤΔΒΚ» προτάσσει την ομιλία του Τούρκου Αντιπροέδρου στην εκδήλωση.

Ακιντζί και Ερχιουρμάν κατέγραψαν τη διαφωνία τους

Μουσταφά Ακιντζί και Τουφάν Ερχιουρμάν, μεταφέροντας και τη θέση της τουρκοκυπριακής αριστεράς κατέγραψαν τη διαφωνία τους με την πραγματοποίηση του συνεδρίου για την Αμμόχωστο. Αμφότεροι σημείωσαν ότι η συγκυρία πραγματοποίησης της εν λόγω συζήτησης ήταν λάθος.

Στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Τ/κ ηγέτης που δεν προσκλήθηκε και δεν παρέστη σε αυτή την εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Τουρκίας εντός του Βαρωσίου, ανέφερε ότι εάν η προσέγγιση για το θέμα των Βαρωσίων δεν είναι αυτή που προανέφερε, αυτή η ενέργεια που γίνεται πριν από τις «εκλογές», είτε όσον αφορά τους στόχους που όλοι μπορούν να καταλάβουν με ευκολία, είτε λόγω του εύρους των συμμετεχόντων και της χρονικής συγκυρίας, «είναι πολύ λάθος. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα εξυπηρετήσει τον επιθυμητό στόχο».

Ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε αρχικά στη σύσκεψη που είχε γίνει στο «προεδρικό» τον Ιούλιο του 2017 όταν είχε αποφασιστεί η πρωτοβουλία –όπως είπε– για τους Μαρωνίτες και είχε συμφωνηθεί τότε να γίνει περαιτέρω μελέτη του πολύπλοκου θέματος των Βαρωσίων. Τότε, πρόσθεσε, είχαν προσκληθεί όλα τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα, στην παρουσία και του Τούρκου ΥΠΕΞ. Στην πορεία, εξήγησε, η τότε τετρακομματική «κυβέρνηση» δεν προχώρησε με το θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών, ενώ η νυν «κυβέρνηση» ανακοίνωσε χωρίς καμία διαβούλευση με την «προεδρία» την πρωτοβουλία για τα Βαρώσια πέρυσι το καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε πως χρειαζόμαστε βήματα που θα μας φέρουν κάθε μέρα πιο κοντά στη διεθνή κοινότητα, το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα και όχι να μας απομακρύνουν. Εάν πρόκειται να κάνεις ένα επιστημονικό συνέδριο για το θέμα των Βαρωσίων, δεν είναι σωστό να το κάνεις λίγο πριν από τις «προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο κ. Ερχιουρμάν, σημειώνοντας ότι εάν είναι επιστημονικό τότε πρέπει να διοργανωθεί από πανεπιστήμια και να μετέχουν ακαδημαϊκοί της «χώρας», «δημόσιοι θεσμοί», σχετικοί επαγγελματικοί σύνδεσμοι και ΜΚΟ. Υπήρχαν σοβαρά ζητήματα όσον αφορά και τη διοργάνωση της εν λόγω εκδήλωσης, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Τουφάν Ερχιουρμάν ανέφερε ότι επιθυμία των Τ/κ είναι να απομακρυνθούν από την αβεβαιότητα, να επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη και σταθερότητα στη «χώρα» και την περιοχή, να ενταχθούν στη διεθνή κοινότητα και το διεθνές δίκαιο.
Τι προβλέπει το ψήφισμα του ΟΗΕ
Στο σημείο αυτό, αξίζει να σημειωθεί ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το καθεστώς της Αμμοχώστου προβλέπει ότι η περίκλειστη και αποκλεισμένη πόλη, η οποία βρίσκεται στα Κατεχόμενα, μπορεί να κατοικηθεί μόνο από τους «πραγματικούς κατοίκους της».

Η Αμμόχωστος παραμένει αποκλεισμένη και περίκλειστη, όπως ακριβώς ορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Ωστόσο, η Τουρκία έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεση «ανοίγματος» της πόλης.

Το ζήτημα, μάλιστα, είχε ανακινηθεί και τον περασμένο Οκτώβριο, με αποτέλεσμα την έντονη αντίδραση της Λευκωσίας αλλά και την επαναβεβαίωση των σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Πηγή: Philenews.gr