Back to top

Διάγγελμα Ερντογάν για τη «Γαλάζια Πατρίδα» – Σε ύψιστη ετοιμότητα οι ελληνικές ΕΔ

27/02/2019 - 11:43

Διάγγελμα Ερντογάν για την τουρκική άσκηση είχαμε πριν λίγο.

Ο Τούρκος ηγέτης ανέφερε » η μεγαλύτερη ναυτική άσκηση στην ιστορία της τουρκικής Δημοκρατίας έχει αρχίσει με τον στόλο μας να πλέει σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο για την Γαλάζια Πατρίδα». 

Από πολύ νωρίς το πρωί, σχεδόν χαράματα, από την τουρκική ναυτική βάση του Aksaz στην Μαρμαρίδα εξήλθαν στο Αιγαίο 5 φρεγάτες, τέσσερα περιπολικά σκάφη, δύο υποβρύχια, δύο ναρκαλιευτικά, ένα αποβατικό σκάφος, ένα πετρελαιοφόρο, 4 νέου τύπου περιπολικά σκάφη, 1 σκάφος της ακτοφυλακής ένα πλοίο Διάσωσης Πλοίων και 3  βοηθητικά πλοία με ομάδες κομάντος SAS, SAT, καθώς και ελικόπτερα και αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Συνολικά έχουμε 103 τουρκικά πολεμικά πλοία διαφόρων τύπων, μεταξύ των οποίων 13 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 16 περιπολικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτικά πλοία, 17 βοηθητικά σκάφη, 14 πλοία υποστήριξης, 22 αποβατικά πλοία και 1 εκπαιδευτικό πλοίο.

Επιπρόσθετα, αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, τάγματα SAT, SAS και 35 πολεμικά αεροσκάφη συμμετέχουν επίσης.

Το σχέδιο του τουρκικού γενικού επιτελείου προβλέπει την εκτέλεση πολεμικών σεναρίων σε τρεις θάλασσες με στόχο την δοκιμή σεναρίου ολικής πολεμικής εμπλοκής της Τουρκίας σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Η άσκηση κατευθύνεται και διαχειρίζεται από το Κέντρο Ελέγχου μάχης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Το CNN Turk αναφέρεται σε «ναυτική άσκηση-σενάριο πολέμου» και τονίζει πως επίλεκτες δυνάμεις του ναυτικού μαζί με πεζοναύτες θα πραγματοποιήσουν και απόβαση με σενάριο να αιχμαλωτίσουν τους εχθρούς.

Τη «Γαλάζια Πατρίδα» θα παρακολουθεί ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ μέσα από τουρκική φρεγάτα.

Τα τουρκικά ΜΜΕ, αναφέρουν ότι στην άσκηση για πρώτη φορά θα εκτοξευτούν τα τουρκικής κατασκευής πυρομαχικά με τα πυροβολικά συστήματα Cirit και Umtas. Από τον στρατό ξηράς θα συμμετάσχουν τα ελικόπτερα ΑΤΑΚ και από την πολεμική αεροπορία 20 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι φρεγάτες και οι κορβέτες θα χτυπούν στόχους στην επιφάνεια της θάλασσας, τα πλοία θα εκτοξεύουν πυραύλους εναέριας άμυνας εναντίον μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ο στρατός θα πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στην ξηρά.

Σε μια άλλη πλευρά της Μεσογείου στην Σικελία έχουμε την νατοϊκή άσκηση «DYNAMIC MANTA-19», με την συμμετοχή πολεμικών πλοίων, υποβρυχίων και αεροσκαφών ΑΦΝΣ από 10 χώρες.

Πολεμικά πλοία, αεροσκάφη και ελικόπτερα από Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, υπό τον έλεγχο του στρατηγείου στην Νάπολι.

Η Ελλάδα συμμετέχει με το υποβρύχιο ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και την Φρεγάτα «ΕΛΛΗ».View image on TwitterView image on TwitterView image on Twitter


Την ίδια στιγμή πληροφορίες του ισραηλινού τύπου φέρουν την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ να διεξάγει άσκηση δύο ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο, στην 01 Μαρτίου 2019, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πιλότοι των μαχητικών (ειδικά αυτοί των F-15Is & F-16D / Is) θα ανανεώσουν την ικανότητά τους σε αποστολές  SEAD κατά συστημάτων S-300, Buk M2 & Tor M1 SAM.

Πάντως «μυρίζει» η όλη κατάσταση με την τουρκική άσκηση, λόγω της δημιουργίας οργανισμού από 7 χώρες πλην Τουρκίας, για την εκμετάλλευση όπως εκτιμάται στην Ανατολική Μεσόγειο περίπου 60 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων υδρογονανθράκων, τα οποία θα διέλθουν όλα από το αγωγό East Med προς την Ευρώπη, χωρίς η Άγκυρα να λάβει ούτε ένα δολάριο.

Ο αγωγός East-Med, θα είναι ο κύριος κόμβος που θα διέρχεται το φυσικό αέριο από Κύπρο, το Ισραήλ, Λίβανο, Συρία ή ακόμα και από την Αίγυπτο.

Για αυτό, σύμφωνα με παλαιότερο τουρκικό δημοσίευμα, η «Η Τουρκία θα πρέπει να καθορίσει τώρα (με την πολιτική των κανονιοφόρων) Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη», με σκοπό να αλλάξει την ισορροπία στην Α. Μεσόγειο.