Back to top

Δένδιας: «Καρφί» σε Λιβύη και Τουρκία μετά τη συμφωνία με Αίγυπτο

22/11/2022 - 17:40

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του μετά την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης, ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, για τη συνεργασία σε αεροναυτική και ναυτική έρευνα και διάσωση, μίλησε για το παράδειγμα που θα πρέπει να ακολουθήσουν χώρες της Μεσογείου. Το μήνυμα του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Από το Κάιρο, όπου βρέθηκε για την υπογραφή του «Μνημονίου Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης» μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε μια δήλωση η οποία περιείχε μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας επεσήμανε πως η συνεργασία Αθήνας και Καΐρου θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα για τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου, ρίχνοντας προφανώς το «καρφί» για την Τουρκία, αλλά και τη Λιβύη.

«Αποτελεί μεγάλη χαρά για εμένα που βρίσκομαι για μια ακόμα φορά στο Κάιρο. Η σημερινή επίσκεψη πραγματοποιείται μετά από μια σειρά πολλών επισκέψεων που έχω πραγματοποιήσει στην Αίγυπτο και εντάσσεται στη βαθιά φιλία μεταξύ των δύο στρατηγικών εταίρων», είπε αρχικά ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Σήμερα η χαρά μου είναι ακόμη μεγαλύτερη καθώς παραβρέθηκα στην υπογραφή, από τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδος και Αιγύπτου, κυρίους Παναγιωτόπουλο και Ζάκι, διμερούς Συμφωνίας Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης. Η Συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα πάντοτε την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Με γνώμονα τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο και ευρύτερα. Η σημασία της Συμφωνίας έγκειται στο γεγονός ότι αποσκοπεί, δια μέσου της συνεργασίας των αρμοδίων Αρχών των δύο χωρών, στη διάσωση ανθρώπινων ζωών οι οποίες βρίσκονται σε κίνδυνο. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποδεικνύουν την κοινή τους προσήλωση στην υπέρτατη αξία της ανθρώπινης ζωής», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι: «Η Συμφωνία αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η Μεσόγειος δεν αποτελεί – δεν αποτέλεσε ποτέ άλλωστε – εμπόδιο μεταξύ της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής. Αποτελεί γέφυρα μεταξύ των λαών των τριών αυτών ηπείρων. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος συνεχίζουν να εργάζονται με βάση αυτή τη φιλοσοφία και να δίνουν το σχετικό παράδειγμα και προς άλλες χώρες της Μεσογείου».

Επιπλέον, ενημέρωσε πως «Αμέσως μετά θα υπογραφεί στο Υπουργείο Εξωτερικών και μία άλλη Συμφωνία, την οποία θα υπογράψει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Βαρβιτσιώτης. Μια Συμφωνία η οποία θα επιτρέψει τη μεταφορά του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού για την ελληνική οικονομία από τη φίλη χώρα της Αιγύπτου».