Back to top

Δένδιας: Η αμερικανική παρουσία ενισχύει τα εθνικά μας συμφέροντα

30/01/2020 - 19:34

Την πιο ρευστή περίοδο των τελευταίων δεκαετιών διέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεοσγείου σύμφωνα με τον κ. Νίκο Δένδια ο οποίος τόνισε προς την εθνική αντιπροσωπεία πως η ομόνοια αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εθνική ύπαρξη.

«Όλοι καταλαβαίνουμε και κατανοούμε την ιδιαιτερότητα των στιγμών. Η κατάσταση είναι η πλέον ρευστή από την περίοδο της μεταπολίτευσης. Χρησιμοποιώ τον όρο «ρευστή» για να μην πω κάτι άλλο που θα προκαλέσει αντανακλαστικά την κοινωνία» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση της τροποποίησης του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.

Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί την περαιτέρω ενίσχυση του αμερικανικού αποτυπώματος καθώς με τον τρόπο αυτό ενισχύονται τα εθνικά συμφέροντα της χώρας ενώ υπογράμμισε την ταύτιση των αμερικανικών και ελληνικών θέσεων σε μια σειρά κρίσιμων ζητημάτων όπως είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο αλλά και το «νεοσουρεαλιστικό» όπως το χαρακτήρισε «μνημόνιο» Τουρκίας – Λιβύης.

Απευθυνόμενος δε προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Ελέχθη το επιχείρημα του «παγώματος» . Το σέβομαι ως σκέψη για να πιέσουμε και να πετύχουμε κάτι περισσότερο. Όμως ποιον εξυπηρετεί; Εμείς επιθυμούμε την αμερικανική παρουσία. Δεν θέλουμε να την καθυστερήσουμε αλλά να την επιταχύνουμε. Ποιος δίνει την θεσμική δυνατότητα σε μια κυβέρνηση να παρέχει ευκολίες χωρίς την έγκριση της Βουλής; Εκτός αν μας λέτε ότι πρέπει να πάψουμε να παρέχουμε τις ευκολίες αυτές».

«Ας αφήσουμε τους χαρακτηρισμούς του παρελθόντος για πατριώτες και εθνικούς μειοδότες. Δεν προάγουμε νοήμονα διάλογο. Οφείλουμε με ρεαλισμό και σοβαρότητα να επιδιώκουμε την εκπλήρωση εθνικού στόχου» ανέφερε σε άλλο σημείο και πρόσθεσε: «Η συμφωνία δεν στρέφεται κατά οποιασδήποτε άλλης χώρας.Κατά κάποιου τρίτου. Η Συμφωνία έχει ένα κριτήριο που πρέπει να δούμε αν υπηρετείται. Ταυτίζεται η θέση της υπερδύναμης με τις δικές μας; Να πάρουμε το τεράστιο θέμα του εαν τα νησιά μας δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα; Για την Ελλάδα είναι αυτονόητο. Υπάρχουν όμως άλλες χώρες που έχουν εντελώς αντίθετη άποψη; Ποια είναι η άποψη των ΗΠΑ στο ζήτημα; Σας διαβάζω δήλωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ που σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται η Τουρκία λέει ότι τα νησιά δικαιούνται ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Πως την αποτιμάται αυτή την θέση;

Αναφέρθηκε το θέμα της Λιβύης και της νεοσουρεαλιστικής συμφωνίας. «Ποια η θέση των ΗΠΑ επί της συμφωνίας; Είναι συμβατή με την δική μας; Σας διαβάζω την αμερικανική δήλωση που λέει ότι συνεχίζουμε να ανησυχούμε με την Τουρκική παραβατικότητα συμπεριλαμβανομένου της συμφωνία με Λιβύη. Την επιστολή Πομπέο προς τον Κ. Μητσοτάκη την έχετε διαβάσει; Μας είναι αδιάφορη;».