Back to top

Δεν απείλησε η Ρωσίδα εκπρόσωπος ΥΠΕΞ - Το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών μάλλον θα χάθηκε στη μετάφραση!

18/07/2018 - 22:52
Αυτή είναι η μετάφραση των όσων είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος του υπουργείου εξωτερικών,  Μαρία Ζαχάροβα για την οποία δημιουργήθηκε σάλος στο υπουργείο εξωτερικών. 
 Μαρία Γιαχνάκη/ Μετάφραση Ιρίνα Τρεσορούκοβα
Στην συνέχεια το υπουργείο εξωτερικών προέβη σε εμπρηστικές δηλώσεις ερμηνεύοντας τις δηλώσεις της Μαρίας Ζαχάροβα μάλλον ως επιθετικές. 
Όπως αντιλαμβανόμαστε όταν  διαβάζουμε μέρος της μετάφρασης  δεν φαίνεται πουθενά να απειλεί την Ελλάδα ώστε να ξεσήκωσε την αντίδραση του υπουργού εξωτερικών κ Κοτζια.
Μήπως να δουν καλύτερα τα όσα είπε στη συνέντευξη τύπου ;
Διαβάστε τα όσα είπε για τον σκοπιανό πρόεδρο και τι ακριβώς είπε για την στάση της Ελλάδας η Μαρία Ζαχάροβα

"Προκαλούν απορία οι δηλώσεις του  Μακεδώνα πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ ότι κάποιοι επιχειρηματίες που συμπαθούν τη Ρωσία, δήθεν χρηματοδοτούν αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στη Δημοκρατία της Μακεδονίας λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών που επετεύχθη για την μετονομασία της Δημοκρατίας στη «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Είναι προφανείς οι αβάσιμες κατηγορίες της σειράς κατά της Μόσχας που αποσκοπούν στην κλιμάκωση της αντιρωσικής υστερίας. Προφανώς ως συνήθως δε θα παρουσιαστούν κάποιες αποδείξεις που να μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τα λόγια του Ζάεφ, αλλιώς θα το είχαν κάνει ήδη. Εντωμεταξύ οι δυτικές χώρες απροκάλυπτα αναμειγνύονται σε εσωτερικές υποθέσεις της Μακεδονίας, προφανώς είναι κάτι φυσιολογικό κατά την άποψή τους.

Αντί να τηρεί τις αρχές της μακεδονικής νομοθεσίας και του διεθνούς δικαίου, στα Σκόπια ο κυβερνών συνασπισμός συνηθήθως, οδηγείται στο να παίξει το «αντιρωσικό χαρτί» ως μεθόδου ενδοπολιτικής μάχης και, δυστυχώς, του εκφοβισμού των δικών του πολιτών.

Η Ρωσική Ομοσπονδία πάντα τασσόταν υπέρ της επίτευξης μιας αμοιβαίως συμφέρουσας λύσης μεταξύ των Σκοπίων και της Αθήνας για την κρατική ονομασία χωρίς τις πιέσεις από έξω και την επιβολή τεχνητών χρονικών ορίων, η οποία η συμφωνία θα αντικατόπτριζε τη βούληση των δύο λαών, θα βασιζόταν στην ευρεία κοινωνική αποδοχή και αδιάβλητο συνταγματικό και νομικό θεμέλιο. Δεν έγινε. Η συμφωνία των Πρεσπών οδήγησε σε ένα βαθύ χάσμα της κοινωνίας στην Ελλάδα και στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Προφανώς η συμφωνία βρίσκεται μακριά από συμφέροντα στήριξης της ειρήνης και ασφαλείας στα Βαλκάνια και λειτουργεί αποκλειστικά ως εργαλείο εσπευσμένης ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

 

Ερώτηση: Σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ που ενδιαφέρονται για την κατάσταση των διμερών σχέσεων, υπάρχουν πληροφορίες ότι δήθεν πριν την τελευταία κρίση με την απέλαση των ρώσων διπλωματών, ο Υπουργός ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τηλεφώνησε στον Έλληνα ομόλογό του και απειλούσε ότι η Ρωσία θα διακόψει τη συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των Σκοπίων στο επίπεδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Έγινε αυτό το τηλεφώνημα; 

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι δήθεν υπάρχει ένα βίντεο στο οποίο οι Ρώσοι διπλωμάτες προσπαθούν να δωροδοκήσουν τους Έλληνες βουλευτές να ψηφίσουν κατά της συμφωνίας. Θα ήθελα να ακούσω τα σχόλιά σας.

Απάντηση: Όσον αφορά το πρώτο μέρος της ερώτησής σας, ότι δήθεν ο Λαβρόφ απειλούσε τον Έλληνα ομόλογό του, είναι απολύτως ανοησίες και σαχλαμάρες. Είναι παράξενο ότι η ελληνική πλευρά δεν το σχόλιασε, αφού τέτοιες πληροφορίες εμφανίστηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ. Προκαλεί εντύπωση. Είναι παράλογο, είναι ανοησίες, βρείτε εσείς οποιοδήποτε συνώνυμο στην ελληνική γλώσσα στα λόγια αυτά.

Εμείς, όπως μου φαίνεται,ακόμη και στις πιο δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν στις διμερείς σχέσεις, λόγω της ανάμειξης τρίτων χωρών, πάντα κατανοούμε ότι πρόκειται για μοίρες των χωρών μας, των λαών μας οι οποίοι δεν πρέπει να γίνουν όμηροι αυτών των βρώμικων παιχνιδιών, που τους επιβάλλουν πολλά κράτη.

Στην προκειμένη περίπτωση ήταν ένα παιχνίδι πολλών επιπέδων, στο οποίο βεβαίως έβαλαν και την Ελλάδα. Το γνωρίζουμε. Νομίζω το γνωρίζουν πολλοί Έλληνες δημοσιογράφοι και μάλιστα Έλληνες πολιτικοί. Αντιλαμβανόμαστε ξεκάθαρα ότι η πίεση που ασκήθηκε στην Ελλάδα, ήταν πολύ δυνατή. Με απόλυτη σαφήνεια μπορώ να πω ότι βασίζομαι σε γεγονότα. Ίσως τα πρώτα κύμματα της πίεσης η Αθήνα άντεξε. Συγκεκριμένα, πρόκειται για την κατάσταση, όταν η λεγόμενη «αλληεγγύη» χρησιμοποιήθηκε ως μέθοδος προσέλκυσης της χώρας στην προβοκατόρικη δράση, συγκεκριμένα της Μεγάλης Βρετανίας.

Η Αθήνα δεν ήταν η μόνη πρωτεύουσα που πήρε την απόφαση να μην ακολουθήσει την γενική τάση. Γνωρίζουμε τι έκαναν σε αυτές τις πρωτεύουσες, με τις χώρες όπου οι πολιτικοί δεν αντέδρασαν στις ενέργειες της Βρετανίας και στην πίεση. Η πίεση αυξήθηκε, δεν πίεζαν μόνο οι Βρετανοί εκπρόσωποι, αλλά και ενεπλάκησαν και οι Αμερικανοί εταίροι.

Γα άλλη μία φορά δηλώνω ότι κάθε χώρα, κάθε πολιτική ηγεσία καθορίζει κατά πόσο μπορεί να αντισταθεί στην επιρροή από έξω. Αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση. Άλλο θέμα είναι, πόσο καλά το καταλαβαίνουν στην Ελλάδα. Μου φαίνεται ότι κρίνοντας από μια σειρά δημοσιεύσεων μπορούμε να πούμε για προφανείς ενδείξεις αυτής της πίεσης. Το χέρι του ανθρώπου που άμεσα ασκούσε και υλοποιούσε αυτό το σχέδιο σύρραξης της Μόσχας και της Αθήνας είναι επίσης γνωστό σε όλους. Δεν είναι δική μου υπόθεση να το περιγράφω με λεπτομέρειες. Νομίζω μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι.

Έχουμε την αντίληψη ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να επικοινωνεί με το ρωσικό λαό και να μην υποφέρει από βρώμικες προβοκάτσιες, όπως εκείνες στις οποίες δυστυχώς ενεπλάκη η Αθήνα. Βεβαίως πρόκειται για την πολιτική. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν μένουν χωρίς επιπτώσεις, δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας. Δυστυχώς όλα αυτά συσκοτίζουν τις διμερείς σχέσεις χωρίς να εισφέρουν κάποια εποικοδομητική αρχή.

Όσον αφορά το βίντεο, ας το δούμε. Δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που δεν είδα, Δεν έχω ιδέα περί τίνος πρόκειται.

Ερώτηση: Στις τελευταίες δημοσιεύσεις του ελληνικού Τύπου εμφανίστηκαν σενάρια ότι η Ρωσία δήθεν ετοιμάζεται να αντιδράσει με την έκδοση κάποιας εγκυκλίου εκ μέρους τυ ΥΠΕΞ για να μην πηγαίνουν οι ρώσοι τουρίστες διακοπές στην Ελλάδα. Το θεωρείτε δυνατό;

Απάντηση: Επιτρέψτε μου να εκφράσω καθαρά υποκειμενική δική μου άποψη. Μέσα στα τελευταία χρόνια οι Ρώσοι έχουν αποδείξει ότι από μόνοι τους μπορούν να αποφασίσουν πού να πηγαίνουν διακοπές, βασιζόμενοι στις οικονομικές τους δυνατότητες, πολιτικές βλέψεις ή μη, ή αντιθέτως με βάση την θέληση να μην εμπλέκονται σε κάποια πολιτικά προβλήματα κ.ο.κ. Οι άνθρωποι από μόνοι τους θα αποφασίσουν να πηγαίνουν ή μη κάπου. Πράγματι κάνουμε συστάσεις, βασιζόμενοι στην κατάσταση σε μία η σε άλλη χώρα σχετικά με το επίπεδο ασφαλείας, τρομοκρατίας, επιδημιολογικής κατάστασης, ληστειών. Το λέω για όσους προσπαθούν και εδώ να μαγειρέψουν μια ιστορία. Είναι ανοικτές πληροφορίες που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ ή στις ιστοσελίδες των τουριστικών ενώσεων, συνδέσμων κ.α. Οι άνθρωποι στη Ρωσία από μόνοι τους θα αποφασίσουν πού να πάνε και τι να κάνουν. Βεβαίως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε ότι όταν εμφανίζονται αρνητικές δημοσιεύσεις, ακούγονται αρνητικές δηλώσεις εκ μέρους των πολιτικών παραγόντων από κάποια χώρα, κάτι τέτοιο δεν προκαλεί κάποια πρόσθετη συμπάθεια στους Ρώσους. Οι άνθρωποι έμαθαν να αντιλαμβάνονται, διαβάζουν πολύ, δεν έχουν όρια στη λήψη πληροφοριών. Έχουμε απολύτως ανοικτό πληροφοριακό περιβάλλον. Διαβάζουν όλο αυτό το υλικό, το βλέπουν. Βασιζόμενη στην επικοινωνία με ανθρώπους μπορώ να πω ότι βαρέθηκαν από αβάσιμες προσπάθειες αποκλεισμού της χώρας μας, ατελείωτες προσπάθειες να γίνονται πόλεμοι των κυρώσεων. Βλέπουν πόσο αναληθές είναι, πώς άδικο, και πλέον κατάντησε να είναι και αδιανόητο. Αντιλαμβάνονται πολύ καλά ότι η απέλαση των διπλωματών είναι μια πραγματική οργανωμένη καμπάνια. Νομίζω, πρέπει να το θυμούνται και στην Ελλάδα. Εδώ δε χρειάζονται απειλές και οδηγίες. Είναι μια απλή λογική.