Back to top

Brexit: Τι (δεν) αλλάζει από το Σάββατο

30/01/2020 - 11:30

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 11 το βράδυ της Παρασκευής (31/1), σηματοδοτώντας την έναρξη της 11μηνης μεταβατικής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία θα συνεχίσει να υπακούει στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να πληρώνει τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ.

Αν και η καθημερινότητα των Βρετανών δεν αναμένεται να αλλάξει δραματικά, το BBC καταγράφει όλα όσα θα μεταβληθούν την Παρασκευή.

1. Οι Βρετανοί ευρωβουλευτές χάνουν τις έδρες τους

Γνώριμα πρόσωπα όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ είναι μεταξύ των 73 ευρωβουλευτών, οι οποίοι χάνουν αυτόματα τις θέσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αυτό γιατί μόλις πραγματοποιηθεί το Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα όμως από το γεγονός ότι η Βρετανία θα ακολουθεί τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα συνεχίσει να έχει τον τελευταίο λόγο σε σχέση με νομικές διαφορές.

2. Σταματούν για τη Βρετανία οι Σύνοδοι Κορυφής

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να έχει ειδική πρόσκληση εάν θέλει να συμμετάσχει μαζί με τους άλλους ηγέτες στις συνόδους κορυφής του Συμβουλίου στο μέλλον.

Οι βρετανοί υπουργοί δεν θα παρευρίσκονται πλέον σε τακτικές συναντήσεις της ΕΕ που λαμβάνουν σοβαρές αποφάσεις όπως για παράδειγμα τα όρια αλιείας.

3. Η συζήτηση στρέφεται πλέον στο εμπόριο

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορέσει να αρχίσει πλέον να διαπραγματεύεται με χώρες σε όλο τον κόσμο σχετικά με τον καθορισμό νέων κανόνων για την αγορά και πώληση αγαθών και υπηρεσιών.

Δεν έχει επιτραπεί η διεξαγωγή επίσημων εμπορικών διαπραγματεύσεων με χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, ενώ παρέμεινε μέλος της ΕΕ.

Οι υποστηρικτές του Brexit υποστηρίζουν ότι η ελευθερία να θέτει τη δική του εμπορική πολιτική θα ενισχύσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπάρχουν επίσης πολλά που πρέπει να συζητηθούν με την ΕΕ. Η επίτευξη συμφωνίας εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, επομένως δεν αναμένονται πρόσθετες χρεώσεις για εμπορεύματα ή άλλα εμπορικά εμπόδια όταν λήξει η μετάβαση. Εάν επιτευχθούν εμπορικές συμφωνίες, δεν θα είναι σε θέση να αρχίσουν μέχρι να λήξει η μεταβατική περίοδος.

4. Τα διαβατήρια αλλάζουν χρώμα

Επιστρέφουν στη Βρετανία τα μπλε διαβατήρια περισσότερο από 30 χρόνια μετά την αντικατάστασή τους από το σημερινό μπορντό σχέδιο.

Αναγγέλλοντας την αλλαγή το 2017, ο τότε υπουργός Μετανάστευσης, Brandon Lewis, επαίνεσε την επιστροφή στο σχέδιο μπλε και χρυσού, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1921.

Το νέο χρώμα θα κυκλοφορήσει σταδιακά για αρκετούς μήνες, με όλα τα νέα διαβατήρια να εκδίδονται με μπλε χρώμα μέχρι τα μέσα του έτους.

5. Τα νομίσματα του Brexit

Περίπου τρία εκατομμύρια αναμνηστικά κέρματα των 50 σεντς που φέρουν την ημερομηνία "31 Ιανουαρίου" και την επιγραφή: "Ειρήνη, ευημερία και φιλία με όλα τα έθνη", θα κυκλοφορήσουν την Παρασκευή.

Το κέρμα έτυχε μιας μεικτής υποδοχής, με μερικούς υποστηρικτές του Remain να αναφέρουν ότι θα αρνηθούν να το δεχτούν.

Η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει να εισαγάγει παρόμοιο νόμισμα στις 31 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία η Brexit επρόκειτο να συμβεί.

Εντούτοις, τα νομίσματα αυτά έπρεπε να λειωθούν και να ανακυκλωθούν μετά την παράταση της προθεσμίας.

6. Το τμήμα Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου κλείνει

Η ομάδα που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ και τις προετοιμασίες χωρίς συμφωνία θα κλείσει την ημέρα του Brexit.

Το Τμήμα Εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε από την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι το 2016.

Για τις επερχόμενες συνομιλίες, η διαπραγματευτική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου θα εδρεύει στην Downing Street.

Τα επτά πράγματα που θα παραμείνουν ίδια ...

Επειδή η μεταβατική περίοδος αρχίζει αμέσως μετά τη Brexit, η συντριπτική πλειονότητα πραγμάτων παραμένει η ίδια - τουλάχιστον μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένων:

1.Ταξίδια

Οι πτήσεις, τα σκάφη και τα τρένα θα λειτουργούν ως συνήθως.

Όσον αφορά τον έλεγχο διαβατηρίων, κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθήσουν να περιμένουν στην ουρά στις περιοχές που προορίζονται μόνο για αφίξεις της ΕΕ.

2. Άδειες οδήγησης και διαβατήρια κατοικίδιων ζώων

Όσο ισχύουν, αυτά θα συνεχίσουν να γίνονται αποδεκτά.

3. Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας (EHIC)

Αυτές είναι οι κάρτες που παρέχουν στους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου κρατική ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ (καθώς και στην Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν) και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν κατά τη μεταβατική περίοδο.

4. Διαβίωση και εργασία στην ΕΕ

Η ελεύθερη κυκλοφορία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια της μετάβασης, έτσι ώστε οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται στην ΕΕ όπως κάνουν σήμερα.

Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ που επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

5. Συντάξεις

Οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ θα συνεχίσουν να λαμβάνουν την κρατική σύνταξή τους και θα λαμβάνουν επίσης την ετήσια αύξηση.

6. Συνεισφορές στον προϋπολογισμό

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να πληρώνει στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά τη διάρκεια της μετάβασης.

Αυτό σημαίνει ότι τα υφιστάμενα προγράμματα, τα οποία καταβάλλονται από τις επιχορηγήσεις της ΕΕ, θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται.

7. Εμπόριο

Το εμπόριο μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ θα συνεχιστεί χωρίς την επιβολή πρόσθετων επιβαρύνσεων ή ελέγχων.