Back to top

Brexit: Με την πλάτη στον τοίχο η Τερέζα Μέι – Πάει στη Μέρκελ

11/12/2018 - 11:31

Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τι έχει στο μυαλό της η Τερέζα Μέι για το Brexit, μετά την απόφασή της να αναβάλει την ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή. Μια ψηφοφορία που ήξερε ότι θα χάσει και προτίμησε να… τινάξει τα πάντα στον αέρα, οδηγώντας τη Βρετανία σε (ξανά) σε αχαρτογράφητα νερά.

Μια μέρα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία, βουλευτής του συντηρητικού κόμματος, του κόμματος του οποίου ηγείται η Βρετανίδα πρωθυπουργός, ζητά από την Τερέζα Μέι να παραιτηθεί. Ο Στιβ Μπέικερ, κορυφαίος ευρωσκεπτικιστής βουλευτής των Toris, ζήτησε να αντικατασταθεί η πρωθυπουργός και κάλεσε τους άλλους βουλευτές να ξεκινήσουν τη διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης.

«Αυτό που θα ήθελα να συμβεί σήμερα είναι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να συνειδητοποιήσουν ότι απλά δεν μπορούμε να παραπαίουμε έτσι…», δήλωσε ο Στιβ Μπέικερ στο ραδιόφωνο του BBC. Ο Βρετανός βουλευτής έκρινε ότι η πολιτική της Μέι είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

«Εάν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τη συμφωνία της… τότε φοβάμαι ότι ο μόνος τρόπος να αλλάξουμε πολιτική είναι να αλλάξουμε πρωθυπουργό και πραγματικά πιστεύω ότι είναι καθήκον της να αποχωρήσει», δήλωσε.

Τη Δευτέρα, στη Βουλή, η Μέι έζησε μια από τις χειρότερες στιγμές που θα μπορούσε να ζήσει ένας πρωθυπουργός: να μιλά για τη συμφωνία που επετεύχθη μετά κόπων και βασάνων ύστερα από 18 μήνες διαπραγματεύσεων και οι βουλευτές να την περιγελούν. Να μιλάει για τα θετικά της συμφωνίας και να ξεσπούν σε γέλια…

Τα σενάρια της επόμενης μέρας για το Brexit

Κανείς δεν μπορεί να “μπει” στο μυαλό της Τερέζα Μέι για να καταλάβει τι ακριβώς σκέφτεται για το Brexit. Το απόγευμα της Δευτέρας όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να αναβληθεί η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, τόνισε πως στόχος είναι να προσπαθήσει να εξασφαλίσει περισσότερες παραχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι ας της είχε διαμηνύσει από πριν ότι η Κομισιόν ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να τεθεί ξανά σε διαπραγμάτευση.

Πλέον όλα είναι ανοιχτά. Όλα στον αέρα. Δεν αποκλείεται ούτε ένα Brexit χωρίς συμφωνία, ούτε άλλος ένας συμβιβασμός της τελευταίας στιγμής, ούτε καν ένα νέο δημοψήφισμα!

Τώρα, η Τερέζα Μέι βάζει ξανά στις βαλίτσες της τη συμφωνία για το Brexit και φεύγει αρχικά για την Ολλανδία και τη Γερμανία. Θα πάει και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσας για να ζητήσει εγγυήσεις όσον αφορά τον ιρλανδικό «μηχανισμό ασφαλείας» (το λεγόμενο backstop της διαπραγμάτευσης). Ο «μηχανισμός ασφαλείας» αποτελεί μια σειρά από ρήτρες που θεωρητικά εξασφαλίζουν πως δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Η αρχηγός των Τόρις έθεσε το ερώτημα εάν το κοινοβούλιο προσπαθεί να ματαιώσει αυτό που ψήφισαν οι πολίτες και προειδοποίησε για τη νιοστή φορά ότι εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας που έχει κλείσει, η Βρετανία θα αποχωρήσει από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Και ενώ το Brexit θα συζητηθεί στην ήδη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τη Πέμπτη και την Παρασκευή (13η-14η Δεκεμβρίου), η Μέι συναντήθηκε ήδη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και αργότερα μέσα στην ημέρα θα δει και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Φωτογραφία Reuters

Οι εξελίξεις έφεραν κατρακύλα για τη στερλίνα, που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2017, σε μια συναλλαγματική ισοτιμία 1:1,2507 έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Τόσο το Συντηρητικό Κόμμα όσο και οι Εργατικοί επισήμως δεσμεύονται να εφαρμόσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Αλλά μπροστά στον κίνδυνο μιας πολύ δαπανηρής αποχώρησης χωρίς συμφωνία, ενδέχεται η Βουλή των Κοινοτήτων να βρεθεί σε δίλημμα και να μπει στον πειρασμό να ακυρώσει την αποχώρηση. Η απόφαση της Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε ότι το Λονδίνο μπορεί να πάρει πίσω την επίσημη αίτησή του για το διαζύγιο βάσει του Άρθρου 50 χωρίς καμιά επίπτωση.

Η έκβαση, που ίσως κριθεί εντός ημερών, θα έχει κρίσιμες επιπτώσεις για την βρετανική οικονομία των 2,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, τη θέση του Λονδίνου μεταξύ των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών κέντρων, αλλά και δυνητικά την ίδια την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ