Back to top

Αυτοί είναι οι λόγοι που οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις στην Ινδία

04/11/2018 - 09:35

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν κακές οικονομικές σχέσεις με την Ινδία και δεν θα επιβάλλουν κυρώσεις για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Ο Στρατηγός PK Sehgal, που είναι ειδικός σε θέματα άμυνας και ασφάλειας δήλωσε στο OneIndia ότι η αεροπορική άμυνα της Ινδίας έχει ανάγκη τους πυραύλους S-400, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες δυνατότητες του Πακιστάν και της Κίνας.

Από τότε που η Ινδία ολοκλήρωσε τη συμφωνία με τη Ρωσία, η κυβέρνηση Trump έκανε δηλώσεις και απειλούσε με κυρώσεις το Νέο Δελχί, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τον Οκτώβριο, δήλωσε ότι η Ινδία σύντομα “θα μάθει” για τις κυρώσεις, αλλά ο Λευκός Οίκος υποστήριξε ότι το CAATSA δεν σκοπεύει να βλάψει τους στρατιωτικούς δεσμούς με την Ινδία.
"Οι κυρώσεις δεν θα επιβληθούν, γιατί οι ΗΠΑ ξέρουν ότι η Ινδία χρειάζεται το σύστημα S-400. Είμαστε μια αναδυόμενη υπερδύναμη και ό, τι χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε την χώρα μας, θα το αποκτήσουμε", είπε ο στρατηγός Sehgal.

Όμως, οι ΗΠΑ δεν δήλωσαν σαφώς ότι θα κάνουν μια εξαίρεση για την Ινδία όσον αφορά τις κυρώσεις. Τόσο ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Jim Mattis όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, οι οποίοι ήταν στην Ινδία για τις διμερείς επαφές στις 6 Σεπτεμβρίου, υποστήριξαν σθεναρά το ενδεχόμενο να εξαιρεθεί η Ινδία από τις οικονομικές αυτές κυρώσεις.

Ο Στρατηγός Sehgal προσέθεσε ότι “είναι στο χέρι τους να κάνουν ό, τι θέλουν αναφορικά με τις κυρώσεις, αλλά δεν θεωρώ ότι θα μας τις επιβάλλουν, διότι γνωρίζουν πως είμαστε ουσιαστικά ανυπεράσπιστοι, από την άλλη οι Κινέζοι έχουν τεράστιο αριθμό πυραύλων, ενώ το Πακιστάν δεν έχει μόνο πυραύλους αλλά και τακτικές πυρηνικές κεφαλές.

Είπε ότι μια αδύναμη Ινδία στην περιοχή της Ασίας δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ινδία έχει καταστήσει σαφές στις ΗΠΑ ότι η απόκτηση των συστημάτων S-400, τα οποία μπορούν να εντοπίσουν και να καταστρέψουν εχθρικά στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη, μαχητικά αεροσκάφη και πυραύλους σε απόσταση 380 χιλιομέτρων, ήταν "επείγουσα ανάγκη για την εθνική ασφάλεια της Ινδίας”.
Όταν ο Στρατηγός VK Singh ήταν Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού, είχε γράψει μια ανοικτή επιστολή στον τότε πρωθυπουργό Manmohan Singh λέγοντας ότι η αεροπορική άμυνα ήταν ανύπαρκτη, ότι είναι ανυπεράσπιστοι εναντίον των αεροπορικών επιθέσεων, από πυραύλους εδάφους - εδάφους , από ελικόπτερα και από βομβαρδιστικά.

“Έχουμε ανάγκη το καλύτερο αντιαεροπορικό σύστημα στον κόσμο και οι S-400 είναι το ιδανικό όπλο για την ασφάλειά μας αλλά και για την περιφερειακή σταθερότητα" δήλωσε ο Στρατηγός Sehgal στο OneIndia.

Η Ινδία έχει εδώ και δεκαετίες στενούς δεσμούς άμυνας με τη Ρωσία. Η πλειοψηφία των αμυντικών οπλικών συστημάτων της Ινδίας, από τα συστήματα αεράμυνας μέχρι τα άρματα μάχης και τα μαχητικά αεροσκάφη, προέρχονται από τη Ρωσία.

Ο Υπουργός Άμυνας Nirmala Sitharaman είχε πει πριν από τη συμφωνία S-400 ότι οι αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δεν θα επηρέαζαν την αμυντική συνεργασία Ινδίας και Ρωσίας. Στην πραγματικότητα, η Ινδία έχει καταστήσει σαφές ότι είτε επιβληθούν οι κυρώσεις είτε όχι, οι αμυντικοί δεσμοί μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας δεν θα αλλάξουν.

Ο κύριος λόγος για αυτό είναι ότι εκτός από ορισμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα Apache, οι ΗΠΑ δεν έχουν πουλήσει στην Ινδία κανένα αμυντικό εξοπλισμό ή τεχνολογίες στην Ινδία. Αντιθέτως η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει πάνω από το 60% του στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ινδία και, κυρίως, μοιράζεται κρίσιμες τεχνολογίες με αυτήν.
“Η Ρωσία είναι γεωγραφικά πιο κοντά σε εμάς και δεν είναι δυνατόν να έχουμε στο περιφερειακό μας σύστημα τη Ρωσία, την Κίνα και το Πακιστάν εναντίον μας " τόνισε ο Στρατηγός. Επίσης, επιβάλλοντας κυρώσεις, οι ΗΠΑ ενδέχεται να βλάψουν την αμυντική τους σχέση με την Ινδία, η οποία θεωρείται ως μία από τις πιο κερδοφόρεςστον κόσμο.

Σύμφωνα με έκθεση του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017, η Ινδία ήταν υπεύθυνη για το 10,3% των παγκόσμιων εισαγωγών όπλων μεταξύ του 2000 και του 2016, με τη Ρωσία να παρέχει το 72% αυτών