Back to top

Αντιδρά η Βρετανία στα μέτρα κατά της Τουρκίας

12/07/2019 - 10:34

Βρετανικό «αγκάθι» στα μέτρα κατά Τουρκίας

Προβληματισμό προκαλεί η είδηση ότι η Βρετανία είναι αυτή που αντιδρά στα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας. όπως γράφει ο Φιλελεύθερος τα στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας τείνουν να καταστούν αγκάθι στη διαδικασία έγκρισης των Συμπερασμάτων των «28», καθώς, η Βρετανία πρωτοστάτησε στη διασύνδεσή τους με τη «συνέχιση» των τουρκικών έκνομων ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, καθιστώντας σαφές ότι μόνο στην περίπτωση αυτή θα τεθεί θέμα συζήτησής τους.
Αντίθετα, η Κυπριακή Δημοκρατία επέμεινε χθες ότι προτάσεις για στοχευμένα μέτρα, δηλαδή νομικές κυρώσεις, θα πρέπει να υποβληθούν ούτως ή άλλως, επιστρατεύοντας την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής στις 20 Ιουνίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ζήτημα αυτό προκάλεσε ένταση και οδήγησε σε διαδοχικές συναντήσεις των «28», χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάληξη στην ΕΠΑ και στην COREPER.

Ως αποτέλεσμα του ζητήματος που προέκυψε με τα στοχευμένα μέτρα, ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης επέμεινε ότι τα όποια Συμπεράσματα αναφορικά με τα μέτρα κατά της Τουρκίας δεν πρέπει να υπολείπονται της θέσης που αποφάσισε ομόφωνα η ΕΕ, στο ανώτατο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναλόγως των εξελίξεων, δεν αποκλείεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης να σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία για έγκριση του τελικού προσχεδίου Συμπερασμάτων, λόγω των ενστάσεων της Λευκωσίας στην παράγραφο 5 (βλέπε πιο κάτω).

Σε ό,τι αφορά στο υπόλοιπο κείμενο των διπλωματικών και πολιτικών μέτρων κατά της Τουρκίας, πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι διαπιστώνεται συναίνεση των κρατών-μελών. Συνεπώς, το τελικό προσχέδιο Συμπερασμάτων αναφέρεται σε πάγωμα της αεροπορικής συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, όλων των υψηλών ευρωτουρκικών διαλόγων, μείωσης των προενταξιακών κονδυλίων της υποψήφιας χώρας, ενώ καλεί την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να αξιολογήσει τις δανειοδοτικές της δραστηριότητες στην Τουρκία, ιδίως σε ό,τι αφορά τα δάνεια με κρατική ενίσχυση.

Σημειώνεται ότι το κείμενο των Συμπερασμάτων θα πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τα 28 κράτη-μέλη και στο σύνολό του. Ο «Φ» εξασφάλισε το τελικό προσχέδιο όπως διαμορφώθηκε στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας και το οποίο τέθηκε προς έγκριση ενώπιον των «28» με σιωπηρή διαδικασία (εάν κάποιο κράτος-μέλος διαφωνεί με το κείμενο, έχει τη δυνατότητα να σπάσει τη σιωπηρή διαδικασία).