Back to top

Το ανεξήγητο “δέσιμο” του Τραμπ από τον Ερντογάν και ο “χρησμός” του Τσαβούσογλου για F-35 και S-400

17/08/2019 - 20:09

Μία δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην οποία άφηνε δήθεν παράθυρο για συμβιβασμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορικά με το ρωσικό σύστημα S-400, «πυροδότησε» συζητήσεις ότι η κατοχική δύναμη ενδεχομένως να επιχειρήσει «ηρωική έξοδο» από την στρατηγική σχέση με τη Ρωσία και να επιστρέψει στη Δύση.

Ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος συχνά κάνει δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, καθώς ηγείται της τουρκικής προπαγανδιστικής μηχανής, υποστήριξε επίσης ότι η Αμερική δεν έχει ακόμα εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής των F-35. Γενικά μιλώντας θα μπορούσε να έχει δίκιο, διότι η εκδίωξη θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική για την Τουρκία.

Τα μαχητικά F-35, θεωρούνται παρελθόν για την Άγκυρα, αν πιστέψουμε τις επίσημες ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου και του Πενταγώνου, αλλά και της κατασκευάστριας εταιρείας. Ήδη, η Ουάσιγκτον έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες, που ακυρώνουν την τουρκική συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα ενώ έδιωξε και τους Τούρκους πιλότους που εκπαιδεύονταν σε βάσεις στην Αριζόνα και την Φλόριντα για να πιλοτάρουν τα αμερικανικά μαχητικά που θα έφεραν την τουρκική σημαία. Επίσης διαπραγματεύεται την πώληση των “τουρκικών” F-35 με την Ολλανδία και την Πολωνία.

 Όπως σημειώνεται σχετικά, αυτό το θέμα των F-35 έχει τελειώσει και δεν θα επανέλθει στην επικαιρότητα εκτός και εάν αλλάξει γνώμη ο Ταγίπ Ερντογάν και δεν θέσει σε λειτουργία τους S-400, τους οποίους, όμως αγόρασε για ειδικό σκοπό, που αφορά και την προσωπική του ασφάλεια, στην περίπτωση που επιχειρηθεί εκ νέου πραξικόπημα.

Οι Αμερικανοί ποντάρουν πλέον εκεί: ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2020 οι Τούρκοι θα αποφασίσουν να μην θέσουν σε λειτουργία τους S-400, οπότε θα δοθεί η δυνατότητα για αμερικανικό «συγχωροχάρτι», κάτι το οποίο θα σημαίνει ότι θα ξεκινήσει παζάρι για την ολική επαναφορά της Τουρκίας στη Δύση. Έχουν, όμως, έτσι τα πράγματα ή παρά την εμμονή του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για να μην τιμωρηθεί η Τουρκία, θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να της επιβάλει και κυρώσεις, μία κίνηση η οποία θα οδηγήσει σε ρήξη τις σχέσεις εν μέσω των σκληρών συζητήσεων για τη Βόρεια Συρία; Αυτό βασικά λέει και ο κ. Τσαβούσογλου.

Οι κυρώσεις θα οδηγούσαν σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Γνώστες της κατάστασης στην οποία περιήλθαν οι σχέσεις, αλλά και γνωστοί αναλυτές, πιστεύουν ότι οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να παίζουν αυτό το παιγνίδι του ήξεις-αφίξεις για να κερδίσουν χρόνο μέχρι την πλήρη εγκατάσταση και λειτουργία του ρωσικού συστήματος. Με δεδομένη την αναποφασιστικότητα του κ. Τραμπ, που εκμεταλλεύεται ο κ. Ερντογάν, η Τουρκία μπορεί άνετα να αποφύγει τις κυρώσεις για ένα διάστημα, ασκώντας και εκβιασμό για την επίθεση εναντίον των Κούρδων.

Το ερώτημα είναι εάν πειστούν και οι Αμερικανοί νομοθέτες, οι οποίοι -όπως έγραψε η ιστοσελίδα μας- ξεκινούν νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον Λευκό Οίκο, επειδή ο κ. Τραμπ αγνοεί τους νόμους που η δική του κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για να ψηφιστούν. Βουλευτές και γερουσιαστές θα επιχειρήσουν τον Σεπτέμβριο να ψηφίσουν ειδικό νομοσχέδιο που θα αφορά ακριβώς τον εξαναγκασμό του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει τις κυρώσεις, ενώ θα αντιμετωπίζεται και η πιθανότητα του βέτο. Δεν πρέπει να αποκλείεται, πάντως, και βέτο του κ. Τραμπ, ο οποίος δείχνει μία αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά όταν πρόκειται για την Τουρκία. Η προκλητική συμπεριφορά του είναι ανεξήγητη, καθώς διασώζει τον Ταγίπ Ερντογάν με ένα τρόπο που θα έλεγα πως δείχνει ότι βρίσκεται υπό μόνιμο εκβιασμό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο πρόεδρος της Τουρκίας είναι αυτός που έχει “δέσει” τον Αμερικανό πλανητάρχη… Και δικαιολογημένα ακούγεται ο ισχυρισμός ότι ο Ερντογάν εκβιάζει τον Τραμπ. Το πως θα απαντηθεί σύντομα διότι στην Ουάσιγκτον δεν μένει τίποτα κρυφό… Η δήλωση του κ. Τσαβούσογλου, λοιπόν, ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους έγινε στο πλαίσιο της «χειραγώγησης» του κ. Τραμπ, ο οποίος από τις 9 Σεπτεμβρίου πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν τους S-400. Ο σχετικός νόμος ζητά από τους επικεφαλής του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να επιβεβαιώσουν την αγορά και την παραλαβή, που άλλωστε έγινε δημόσια, και όχι τη λειτουργία.

Η θέση που εκφράστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος θα μπορούσε και να παραιτηθεί για το «άδειασμα» από τον Τραμπ, δεν καλύπτεται από τους αμερικανικούς νόμους. ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Χθες έγινε του κουτρούλη ο …γάμος για το άρθρο μας που αφορούσε τον ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΕΛ, ο οποίος αντιδρώντας στον ακραίο φιλοτουρκισμό των παραγόντων, των παικτών και των φιλάθλων ομάδας του Αζερμπαϊτζάν, πανηγύρισε τη νίκη κρατώντας την ελληνική σημαία.

Είναι γεγονός ότι η Κύπρος δεν είναι μόνο μία διχοτομημένη χώρα, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, αλλά και οι Ελληνοκύπριοι είναι διχασμένοι στον απίστευτο βαθμό. Βέβαια, για να είμαστε ορθοί δεοντολογικά, οι υποστηρικτές της «όποιας λύσης» του Κυπριακού και του «δώστα όλα στην Τουρκία για να μας αφήσει (δήθεν) ήσυχους», αποτελούν την ισχνή μειοψηφία.

hellasjournal/ Μ.Ιγνατίου