Back to top

Αναλυτές εξηγούν γιατί οι ΗΠΑ μιλούν για «κακόβουλη ρωσική επιρροή» στα Βαλκάνια..

14/12/2018 - 22:10

Τις τελευταίες αναφορές από μέρους των ΗΠΑ και συγκεκριμένα διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, περί «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στα Βαλκάνια, σχολίασαν μιλώντας στο Sputnik, ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, αντιπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, στο πλαίσιο του εναρκτήριου στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας — ΗΠΑ στην Ουάσινγκτον, έκανε ειδική μνεία στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλει στον περιορισμό της «κακόβουλης ρωσικής επιρροής» στα Βαλκάνια.

Η νέα αυτή δήλωση από την αμερικανική πλευρά έρχεται να υπογραμμίσει, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι κ.κ. Χρήστου και Γιαλλουρίδης, τη γεωπολιτική σημασία των Βαλκανίων.

«Η παρουσία μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή είναι θεμιτή και αναμενόμενα υπαρκτή», επεσήμανε ο κ. Γιαλλουρίδης, παρατηρώντας: «Για τις ΗΠΑ η Ρωσία είναι μία αντίπαλος δύναμη. Επομένως, η Ρωσία με τις ΗΠΑ κοντράρονται για τον έλεγχο του βαλκανικού χώρου αναμενόμενα και θεμιτά». Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλωστε, «η Ρωσία ορθώς συμμετέχει στις διεργασίες στα Βαλκάνια και ουδείς μπορεί να της το απαγορεύσει», δεδομένου ότι η παραδοσιακή σχέση της Ρωσίας με τα Βαλκάνια είναι μεγαλύτερη ιστορικά σε σχέση με την περίπτωση των ΗΠΑ που συνιστούν νεότερη δύναμη.

Παράλληλα, όπως σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπτέραρχος ε.α. Παύλος Χρήστου, η στρατηγική της Ρωσίας είναι διακριτά υπέρ της ειρήνης και προσαρμοσμένη στις ειδικές συνθήκες της περιοχής των Βαλκανίων.

«Άστοχη η δήλωση Πομπέο, ουδείς μπορεί να απαγορεύσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στις διεργασίες στα Βαλκάνια»

Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, σημείωσε ότι «είναι τουλάχιστον άστοχο και σκοπίμως προκαλούμενο για να διαταράξει τις σχέσεις συγκεκριμένων κρατικών οντοτήτων με τη Ρωσία». Όπως εξήγησε ο ίδιος, οι ΗΠΑ δεν είναι μόνες σε αυτήν την περιοχή, καθώς η Ρωσία είχε πάντοτε έναν ρόλο.

«Η αμερικανική επιρροή έχει αναφορές στα Βαλκάνια μέσω Βουλγαρίας, ίσως και μέσω Ελλάδος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ρωσική επιρροή είναι σε απαγόρευση, ούτε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να έχει παρουσία στα Βαλκάνια, από τη στιγμή που η Ρωσία από την εποχή των Τσάρων βρίσκεται στα Βαλκάνια ως ενεργός παρουσία», είπε συγκεκριμένα. 

Μιλώντας για τη ρωσική επιρροή, για την οποία μιλούν οι ΗΠΑ, ο κ. Γιαλλουρίδης παρατήρησε ότι «η ρωσική "απειλή" είναι για τους Αμερικανούς παραδοσιακά από την εποχή ακόμη και του σοβιετικού κράτους — ιδίως τότε, αλλά και σήμερα — μία σύγκρουση, μία απειλή, με την έννοια ακριβώς της διεθνούς σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης μεγάλων δυνάμεων».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στον ρόλο των Βαλκανίων, μιας περιοχής «ζωτικής σημασίας για την πορεία της ανθρωπότητας» («Εδώ παράγονται πολιτικές, παράγονται συγκρούσεις, παράγονται συμμαχίες», όπως είπε χαρακτηριστικά). «Επομένως η παρουσία μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή είναι και θεμιτή και αναμενόμενα υπαρκτή. Για τις ΗΠΑ η Ρωσία είναι μία αντίπαλος δύναμη, όχι μόνο παλαιότερα επί σοβιετικού κράτους, αλλά και σήμερα», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Η Ρωσία με τις ΗΠΑ κοντράρονται για τον έλεγχο του βαλκανικού χώρου αναμενόμενα και θεμιτά».

«Η διεθνής πολιτική είναι πολιτική επιρροών, όλες οι χώρες επιχειρούν να ελέγξουν μικρότερες ή ισχυρότερες χώρες να συμπράξουν μαζί τους. Αυτά που γίνονται στα Βαλκάνια είναι μία παράδοση αιώνων και η σύγκρουση που υπάρχει σήμερα είναι αναμενόμενη, δεδομένη, υπαρκτή, θεμιτή με την έννοια της αντιπαράθεσης συμφερόντων», επεσήμανε.

Επομένως, κατέληξε, «για τις ΗΠΑ η παρουσία της Ρωσίας στα Βαλκάνια είναι μία αντιπαλότητα συμφερόντων, η Ρωσία ορθώς συμμετέχει στις διεργασίες στα Βαλκάνια και ουδείς μπορεί να της το απαγορεύσει. Η Ρωσία έχει πιο παραδοσιακή σχέση ιστορικά με τα Βαλκάνια από τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι και νεότερη δύναμη (…), η Ρωσία υπάρχει από την εποχή των Τσάρων στην περιοχή».

«Δύναμη ασφάλειας η Ρωσία» 

«Η Ρωσία αποτελεί δύναμη ασφάλειας και υπεραμύνεται για τη διασφάλιση και διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης», τόνισε, εν τω μεταξύ, ο γ.γ. του Ελληνορωσικού Συνδέσμου, κ. Χρήστου.

«Επομένως η στρατηγική της Ρωσίας είναι διακριτά υπέρ της ειρήνης και προσαρμοσμένη στις ειδικές συνθήκες της περιοχής των Βαλκανίων», όπως είπε, παρατηρώντας ότι η Βαλκανική χερσόνησος είναι μια περιοχή με υψηλή γεωπολιτική αξία και συνεχώς βρίσκεται στο επίκεντρο των ιστορικών εξελίξεων.

«Οι λαοί των χωρών των Βαλκανίων απαιτείται να συνεργαστούν αποτελεσματικά για να δημιουργήσουν συνθήκες ευστάθειας στην περιοχή αυτή και για την ευημερία τους μέσα από την ειρηνική συνύπαρξη», υπογράμμισε ακόμη, εκτιμώντας ότι «η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα δημιουργήσει δομική αστάθεια ασφάλειας και συνθήκες γεωπολιτικών ανακατατάξεων».

«Η Ρωσία αποτελεί δύναμη ευστάθειας και ισορροπίας. Ουσιαστικά με τη στρατηγική της βοηθά αποτελεσματικά στην εμπέδωση του κλίματος ασφάλειας και συνεργασίας», επεσήμανε τέλος. 

πηγηsputniknews