Back to top

Αμερικανικό πεντάγωνο: Η εξοπλιστική κούρσα της Κίνας απειλεί την αμερικανική στρατιωτική υπεροχή

19/01/2019 - 18:58

Σημαντική απειλή για την αμερικανική στρατιωτική υπεροχή απειλεί πλέον η «κούρσα» της Κίνας για την απόκτηση οπλικών συστημάτων τεχνολογίας αιχμής και την καθιέρωσή της ως διεθνούς εμβέλειας στρατιωτικής δύναμης, σύμφωνα με αναφορά της Defense Intelligence Agency (DIA) του αμερικανικού Πενταγώνου.

Όπως επισημαίνει η Washington Post, η συγκεκριμένη αναφορά της DIA –η πρώτη δημόσια αναφορά της πάνω στις κινεζικές στρατιωτικές δυνατότητες– αντικατοπτρίζει τους αυξανόμενους προβληματισμούς εντός κύκλων της αμερικανικής κυβέρνησης πως οι ΗΠΑ δεν κινούνται αρκετά γρήγορα για να ανταποκριθούν στην ταχεία στρατιωτική άνοδο της Κίνας, η οποία επιδιώκει να επιβληθεί στους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ανάλυση έρχεται ενώ οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις μπαίνουν σε μια διαδικασία αναδιαμόρφωσης, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυνάμεις μεγάλων χωρών όπως η Κίνα και η Ρωσία, μετά από περίπου 20 χρόνια επιχειρήσεων με έμφαση στην αντιτρομοκρατία και την καταστολή αντάρτικου.

Πέραν των επισημάνσεων ως προς την ευρύτερη στρατηγική που φαίνεται να ακολουθεί το Πεκίνο ως προς την καθιέρωσή του ως διεθνούς εμβέλειας στρατιωτικής δύναμης, στην αναφορά επισημαίνεται πως «κλειδιά» για αυτές τις κινήσεις και επιδιώξεις είναι τόσο η μεγάλη αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας, όσο και η απόκτηση τεχνολογίας «με κάθε δυνατό μέσο», στο πλαίσιο μιας συνεχιζόμενης προσπάθειας εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της ·μιας προσπάθειας που, σύμφωνα με τη DIA, έχει φέρει τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις «στα πρόθυρα της απόκτησης κάποιων εκ των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων στον κόσμο».

Αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι δύο τομείς όπου η Κίνα ενδεχομένως να αποκτά προβάδισμα έναντι των ΗΠΑ είναι τα hypersonic (ταχύτητας άνω των 5 Μαχ) οχήματα και οι πύραυλοι μέσου και μεγάλου βεληνεκούς.

Επίσης, η Κίνα αναπτύσσει δυνατότητες προσβολής και παρεμβολών σε δορυφόρους, μετά τη δοκιμή ενός αντιδορυφορικού πυραυλικού συστήματος το 2014, σύμφωνα με τη DIA, η οποία εκτιμά επίσης πως το Πεκίνο πραγματοποιεί έρευνες και πιθανότατα αναπτύσσει αντιδορυφορικά λέιζερ.

Στο μέτωπο του κυβερνοπολέμου, θεωρείται πως οι τομείς κυβερνοεπίθεσης, κυβερνοάμυνας και αναγνώρισης συνδυάζονται σε έναν οργανισμό, τη «Δύναμη Στρατηγικής Υποστήριξης», που θα βελτίωνε τις επιδόσεις διοικήσεως και ελέγχου και θα μείωνε τη γραφειοκρατία στον κλάδο του κυβερνοπολέμου. Όπως συμπληρώνεται στην αναφορά, το Πεκίνο θεωρεί τον έλεγχο του «πεδίου των πληροφοριών» ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη νίκης στον σύγχρονο πόλεμο.

Ακόμη, η Κίνα εκσυγχρονίζει τη βιομηχανική της βάση στον τομέα της άμυνας με σκοπό την παροχή τεχνολογιών αιχμής στις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά και την πώλησή τους σε άλλους. Οι τομείς στους οποίους δίνεται έμφαση είναι οι hypersonic πύραυλοι, η νανοτεχνολογία, οι κβαντικές τηλεπικοινωνίες, η τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα συστήματα, η ρομποτική κ.ά