Back to top

Πανέτοιμος ο Κιμ για αποπυρηνικοποίηση και συνάντηση με ΗΠΑ -Τι δηλώνει ο Τραμπ (εικόνες+βίντεο)

27/05/2018 - 08:22

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν έχει δεσμευθεί να συναντήσει τον Ντόναλντ Τραμπ και να προχωρήσει σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση, δήλωσε ο Μουν Τζε-ιν, μετά την αιφνιδιαστική συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος συνάντησε τον Κιμ το Σάββατο, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές εβδομάδες. Η ατμόσφαιρα ήταν όπως σε οποιαδήποτε συνηθισμένη συνάντηση μεταξύ φίλων και δυο τους είχαν ειλικρινείς συζητήσεις, περιέγραψε ο Μουν. Στο βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η νοτιοκορεάτικη προεδρία, από τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες αγκαλιάζονται και χαμογελούν πλατιά. «Ο Κιμ είπε ότι θα βάλει τέλος στην ιστορία του πολέμου και της αντιπαράθεσης και θα συνεργαστεί για την ειρήνη μέσω μιας επιτυχούς Συνόδου Β. Κορέας-ΗΠΑ», ανέφερε ακόμη ο Νοτιοκορεάτης.

Η αυθόρμητη πρόταση του Κιμ για τη συνάντηση και η γρήγορη αποδοχή του Μουν δείχνει πόσο κοντά έχουν έρθει οι δύο ηγέτες σε σύντομο χρονικό διάστημα, σχολιάζει ο Guardian, ενώ επισημαίνει πως έγινε στο πλαίσιο ενός 24ωρου χαοτικής διπλωματίας, καθώς ο Νοτιοκορεάτης προσπαθούσε να διασώσει τη Σύνοδο της 12ης Ιουνίου μεταξύ Τραμπ και Κιμ, έπειτα από τη ματαίωσή της από τον Αμερικανό την Πέμπτη.

Ομως, ενώ ο Μουν ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη, ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι τελικά η ιστορική συνάντηση μπορεί να γίνει όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

«Τα πηγαίνουμε πολύ καλά σε ό,τι αφορά τη Σύνοδο με τη Βόρεια Κορέα», είπε ο Τραμπ. «Προχωρά πολύ ωραία. Κοιτάζουμε τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. Αυτό δεν έχει αλλάξει. Οπότε, θα δούμε τι θα γίνει», δήλωσε αυτή τη φορά.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης δεσμεύθηκε ξανά για την αποπυρηνικοποίηση, είπε ακόμη ο Μουν. Ομως, αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το πώς η Πιονγιάνγκ θα εγκαταλείψει τα πυρηνικά όπλα της ή αν θα επιστρέψει σε διεθνείς εμπειρογνώμονες να επιθεωρήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις. Αυτό το ζήτημα ρίχνει τη σκιά του στις συζητήσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την  Πιονγιάνγκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι απαιτούν τον αφοπλισμό της Β. Κορέας προτού γίνουν υποχωρήσεις στις οικονομικές κυρώσεις, ενώ η Πιονγιάνγκ προτιμά σταδιακές διαπραγματεύσεις και υποχωρήσεις από τις ΗΠΑ.

«Ο Κιμ ανησυχεί για το αν η χώρα του μπορεί σίγουρα να εμπιστευτεί τις ΗΠΑ στην υπόσχεση για τερματισμό των εχθρικών σχέσεων και την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας, αν προχωρήσουν με την αποπυρηνικοποίηση. Στη Σύνοδο Ν. Κορέας-ΗΠΑ, Ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να τερματίσουν ξεκάθαρα τις εχθρικές σχέσεις και να βοηθήσουν τη Βόρεια Κορέα να επιτύχει οικονομική ευημερία, αν η Β. Κορέα προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση», είπε ο Μουν.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο, τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου συζητούν μια πιθανή δέσμευση μη επίθεσης από τις ΗΠΑ προς τη Βόρεια Κορέα και την έναρξη συνομιλιών για την σύναψη μιας ειρηνευτικής συνθήκης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Πιονγιάνγκ, όσον αφορά την ασφάλεια, πριν από τη διεξαγωγή της συνόδου ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας.

«Για την επιτυχία της συνόδου κορυφής, εξετάζουμε σε επίπεδο εργασίας διάφορους τρόπους για τη διάλυση των ανησυχιών της Βόρειας Κορέας όσον αφορά την ασφάλεια. Σε αυτό περιλαμβάνεται ο τερματισμός των εχθρικών σχέσεων, μια αμοιβαία δέσμευση μη επίθεσης, η έναρξη συνομιλιών για μια ειρηνευτική συνθήκη που θα αντικαταστήσει την σημερινή ανακωχή», δήλωσε ο αξιωματούχος, που συμπλήρωσε ότι τα δύο κορεατικά κράτη έχουν επίσης συνομιλίες για τριμερή κήρυξη του τέλους του Πολέμου της Κορέας του 1950-53, αλλά ακόμη δεν έχει υπάρξει συμφωνία για μια τριμερή σύνοδο κορυφής.

«Είναι στρατηγικά έξυπνο από πλευράς Κιμ να καλέσει τον Μουν σε μία συνάντηση. Τον βοηθά να φανεί στη δημοσιότητα ως πολύ φιλικός, υπέρ της διπλωματίας ηγέτης», σχολίασε η Τζένι Τάουν του «38 North», σημειώνοντας την αλλαγή σε σύγκριση με τις απειλές του καθεστώτος για πυρηνικό πόλεμο.

Προειδοποίησε όμως ότι υπάρχει ακόμη χάσμα ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγιάνγκ σε ουσιαστικά ζητήματα και επισήμανε ότι δεν έχει ιδιαίτερη αξία μία Σύνοδος ΗΠΑ-Β. Κορέας που θα στερείται ουσίας.

«Αυτό δεν είναι διπλωματία. Είναι πολιτικό θέατρο. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη ανάμεσα στους δύο αυτή τη στιγμή, οπότε γιατί ο Κιμ να εμπιστευτεί οποιαδήποτε αμερικανική εγγύηση διατυπωμένη σε χαρτί; Πρέπει να χτιστεί η εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών με τον καιρό και κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι ο Τραμπ θα πάει στη Σιγκαπούρη και θα φύγει με όλα τα πυρηνικά της Β. Κορέας», επισήμανε ακόμη η αναλύτρια.

«Το μονοπάτι για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση και την ειρήνη ποτέ δεν ήταν εύκολο», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Μουν. «Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε», συμπλήρωσε όμως.

Βόρεια και Νότια Κορέα θα έχουν νέες συζητήσεις την 1η Ιουνίου, σε υψηλό επίπεδο.

Πληροφορίες: Guardian, Bloomberg, ΑΠΕ/ Reuters
Φωτογραφίες: AP