Back to top

Νορβηγία, Ισπανία, Ιρλανδία αναγνωρίζουν παλαιστινιακό κράτος

22/05/2024 - 13:54

Η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοίνωσαν ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος από τις 28 Μαΐου. Στο Δουβλίνο, ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις είπε ότι η Παλαιστίνη άξιζε το ίδιο δικαίωμα να αναγνωριστεί ως κυρίαρχο κράτος που απέκτησε η Ιρλανδία μετά από έναν πόλεμο ανεξαρτησίας από τη Βρετανία πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

Ωστόσο, τόνισε ότι η Ιρλανδία ήλπιζε να δει την επανέναρξη της διπλωματίας μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Όχθη και σε καμία περίπτωση δεν ήθελε να ρίξει «διπλωματική σανίδα σωτηρίας στη Χαμάς». Η χώρα του προσπαθεί να προσφέρει ελπίδα για το μέλλον, είπε. "Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στέλνει μήνυμα ότι υπάρχει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση στον μηδενισμό της Χαμάς. Η Χαμάς δεν έχει τίποτα να προσφέρει παρά μόνο πόνο και ταλαιπωρία τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστίνιους», είπεσε συνέντευξη Τύπου έξω από το γραφείο του στο κέντρο του Δουβλίνου.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Mίχαλ Μάρτιν είπε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να ωθήσει το Ισραήλ να αρχίσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με την Παλαιστινιακή Αρχή με ίσους όρους.«Πιστεύουμε ότι τα μέρη πρέπει, στο μέλλον, να συναντηθούν ως ίσα - ως δύο κράτη, με την ευθύνη να καταλήξουν σε μια τελική διευθέτηση με άμεσες διαπραγματεύσεις», είπε.

Ένας Ιρλανδός βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μπάρι Άντριους, δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι κινήσεις του Δουβλίνου, της Μαδρίτης και του Όσλο θα ωθήσουν την ΕΕ ως σύνολο να κινηθεί προς την ίδια διπλωματική κατεύθυνση.

«Είναι πλέον κρίσιμο για τη διεθνή κοινότητα και ειδικά για την ΕΕ, η οποία έχει εκτεταμένους διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς τόσο με την Παλαιστίνη όσο και με το Ισραήλ να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, βασισμένο στα σύνορα του 1967, εάν θέλουμε να έχουμε μια ευκαιρία για ειρήνη και τη λύση δύο κρατών», είπε ο Άντριους.

«Ήρθε η ώρα να περάσουμε στην πράξη»

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στόρε και ο υπουργός Εξωτερικών Έσπαν Μπαρτ Έιντε ανακοίνωσαν επίσης σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης ότι η χώρα τους θα αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος από τις 28 Μαΐου, με την εδαφική οριοθέτηση μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ να βασίζεται στα σύνορα πριν από τις 4 Ιουνίου του 1967, όταν το Ισραήλ κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο και τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία κατά τη διάρκεια του «Πολέμου των Έξι Ημερών».

Στη Μαδρίτη, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες είπε: «Θέλω να ξεκαθαρίσω ένα πράγμα, ότι αυτή η αναγνώριση δεν είναι εναντίον κανενός, δεν είναι εναντίον του λαού του Ισραήλ, ενός λαού που εκτιμούμε. Και πολύ λιγότερο είναι εναντίον των Εβραίων, ενός αξιοθαύμαστου λαού, του οποίου η ιστορία συνδέεται με την Ισπανία. Ούτε είναι υπέρ της Χαμάς, όπως λένε ορισμένοι βουλευτές του Vox, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν αυτό το θέμα». «Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη», πρόσθεσε

Η Ιρλανδία τις τελευταίες εβδομάδες συζήτησε τον πιθανό χρόνο αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους σε μια σειρά συναντήσεων με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Σλοβενίας, του Βελγίου, της Νορβηγίας και της Μάλτας, οι οποίες συμμερίζονται σε γενικές γραμμές την άποψη της Ιρλανδίας ότι η ΕΕ στο σύνολό της πρέπει να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος .

Μέχρι τώρα, η Σουηδία ήταν το μόνο μέλος της ΕΕ που έχει αναγνωρίσει μονομερώς την Παλαιστίνη ως κράτος. Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες υιοθέτησαν τη θέση πριν ενταχθούν στην ΕΕ. Ενώ κανένα από τα κράτη της G7 δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη, περισσότερα από 140 από τα 193 μέλη των Ηνωμένων Εθνών το αναγνωρίζουν.