Back to top

Η Ελλάδα δεν ήθελε να διαρρεύσει η διπλωματική διαμάχη με τη Ρωσία

07/08/2018 - 16:54

Ελληνική κυβέρνηση και υπουργείο Εξωτερικών δεν ήθελαν να υπάρξουν διαρροές στην υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, ωστόσο ο έλεγχος ξέφυγε, σύμφωνα με πηγή του Sputnik.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και η κυβέρνηση δεν ήθελαν να διαρρεύσουν πληροφορίες για την απέλαση των Ρώσων διπλωματών, σύμφωνα με ίδια πηγή, ωστόσο χάθηκε ο έλεγχος της κατάστασης.

Το υπ. Εξωτερικών, ανέφερε η ίδια πηγή, προσέφερε στην πρεσβεία της Ρωσίας έναν άλλο τρόπο για τη διευθέτηση της διαμάχης. Η Αθήνα δεν ήθελε να υπάρξει θόρυβος γύρω από την υπόθεση. Ωστόσο, ό,τι συνέβη, συνέβη, ανέφερε η πηγή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο δημοσίευμα της «Καθημερινής».

Η «Καθημερινή» θεωρείται φιλοδυτικό Μέσο και σύμφωνα με την πηγή είναι πιθανόν η διαρροή να ήρθε από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Πλέον, και οι δύο πλευρές, Ελληνική και Ρωσική, δεν μπορούσαν να ελέγξουν την εξέλιξη των γεγονότων. Η σύγκρουση άρχισε να αποκτά τη δική της δυναμική. Η επιδείνωση των σχέσεων δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας ή της Ρωσίας», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πριν την επίσκεψη του Έλληνα υπ. Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά στη Μόσχα, στις 13 Ιουνίου, η Αθήνα δε σχεδίαζε να απελάσει Ρώσους διπλωμάτες.

«Δεν υπήρχε τέτοιο σχέδιο. Εάν υπήρχε, ο Κοτζιάς δε θα πήγαινε στη Μόσχα. Ο σκοπός της επίσκεψής του ήταν να σπάσει το αδιέξοδο που υπήρχε τον τελευταίο καιρό στις ελληνορωσικές σχέσεις. Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ήταν κακές, ήταν όμως σε στασιμότητα. Η συνάντηση μεταξύ Κοτζιά και Λαβρόφ ήταν άριστη, πολλά ζητήματα συζητήθηκαν. Πολύ καλά εξελίχθηκε και η συνάντηση του Κοτζιά με τον Πατριάρχη Κύριλλο», σημείωσε η ίδια πηγή.

Σύμφωνα με αυτόν, οι πληροφορίες που επηρέασαν τις σχέσεις Ελλάδας — Ρωσίας και οδήγησαν σε διπλωματική κρίση προέκυψαν περίπου μία εβδομάδα μετά το ταξίδι του υπουργού στη Μόσχα.

«Οι δυτικές χώρες πίεζαν την Ελλάδα, ζητώντας αλληλεγγύη, να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες μετά την "υπόθεση Σκριπάλ" όταν η Βρετανία κατηγόρησε τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση του πρώην στρατιωτικού αξιωματούχου της GRU Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης τους Γιούλια. Υπήρξε τρομερή πίεση στην υπόθεση Σκριπάλ», ανέφερε ο συνομιλητής του Sputnik.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τη Δευτέρα τον Έλληνα πρέσβη στη Ρωσία, Αντρέα Φρυγανά, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη «συμμετρική» απάντηση στις μη φιλικές ενέργειες που ελήφθησαν από την Αθήνα προς Ρώσους πολίτες και διπλωμάτες.

Αμέσως μετά από την κίνηση αυτή, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε εκπρόσωπο της ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα σχετικά με τη «συμμετρική» απάντηση της Μόσχας στην απέλαση των Ρώσων διπλωματών, πρόσθεσε η πηγή, σύμφωνα με το  Sputnik.

Οι ελληνικές αρχές θεωρούν τα αντίποινα της Ρωσίας στην απέλαση των δύο Ρώσων διπλωματών ως επαρκή, δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι η Ρωσία απέλασε δύο Έλληνες, διπλωματικούς υπαλλήλους, και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε έναν.

«Τα μέτρα, πιστεύω, (είναι) όντως συμμετρικά (στις ενέργειες της Αθήνας). Οι άνθρωποι που απελάθηκαν είναι διπλωματικοί υπάλληλοι κι όχι διπλωμάτες», τόνισε η πηγή.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ρωσία απελαύνει τον Εμπορικό Ακόλουθο της Ελλάδας στη Μόσχα και έναν υπάλληλο, υπεύθυνο για τις υπηρεσίες επικοινωνίας της πρεσβείας. Επιπλέον, απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία του Γιώργου Σακελλαρίου, διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Έλληνα υπ. Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, πρόσθεσε η πηγή.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου θεωρείται ένας από τους στενότερους ανθρώπους του Κοτζιά.

«Η απαγόρευση εισόδου στον Σακελλαρίου είναι απευθείας μήνυμα στον Κοτζιά. Ωστόσο πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος. Τέτοιες αποφάσεις, ειδικά αποφάσεις σχετικά με τις σχέσεις χωρών όπως η Ελλάδα και η Ρωσία, δε λαμβάνονται στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών», κατέληξε η πηγή.

Πηγή: sputniknews.gr